Σε ελεύθερη πτώση οι διεθνείς αγορές

Σε ελεύθερη πτώση οι διεθνείς αγορές

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) προσφέρει από σήμερα 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια σε «ενέσεις» ρευστότητας για τη διατραπεζική αγορά. Αφορμή για την απόφασή της αυτή ήταν η ασυνήθιστη αναταραχή στην αγορά των αμερικανικών κρατικών ομολόγων. Χθες ήταν πραγματικά μια «Μαύρη Πέμπτη».

Φόβος και τρόμος κατέλαβε τους επενδυτές σε όλον τον κόσμο, οι οποίοι ανησυχούν για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία, γεγονός που τους στρέφει σε ασφαλή καταφύγια, όπως αυτά των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, και σε μαζικές πωλήσεις μετοχών.

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες σε όλο τον κόσμο έπεσαν χθες στα Τάρταρα, ενώ το κατ’ εξοχήν βαρόμετρο του ψυχολογικού κλίματος στις αγορές εκτινάχθηκε.

Ο Δείκτης Αστάθειας /Cboe Volatility Index στην αμερικανική αγορά έφθασε στις 67 μονάδες, επίπεδα πρωτοφανή από το 2008 και μετά. Χθες, κατά τις πρωινές συναλλαγές οι διακυμάνσεις ήταν εξαιρετικά έντονες.

Ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με πτώση 9,51%, ενώ ο Dow Jones υποχώρησε κατά 9,99% χάνοντας 2.352,60 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης SΤΟΧΧ 600 έκλεισε για πρώτη φορά στην Ιστορία με πτώση 11,48%, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο βυθίστηκε 16,92%, με ολόκληρη τη χώρα σε καραντίνα.

Ενώ και οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων είχαν σχετικά ανέλθει από τα ενδoσυνεδριακά χαμηλά επίπεδα, κατόπιν η πτώση εκτραχύνθηκε με τους δείκτες Dow Jones και S&P 500 να διαγράφουν ελεύθερη πτώση. Το ευρώ εξασθένησε ως προς το δολάριο 0,8% στο 1,1175 δολ., ενώ το πετρέλαιο υπέστη κάμψη και το αργό Νέας Υόρκης αποδυναμώθηκε 3,9%, στα 31,68 δολάρια. 

Θρυαλλίδα για τη δραματική πτώση των δεικτών αποδείχθηκε η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να απαγορεύσει τις πτήσεις προς την ηπειρωτική Ευρώπη, δημιουργώντας σύγχυση στις αγορές, παρά κατευνάζοντάς τις. Ατολμα, επίσης, θεωρήθηκαν από αγορές και επενδυτές τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να στηρίξει την Ευρωζώνη, που πλήττεται από την επιδημία. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με -10,87%, ο DAX στη Φρανκφούρτη με -12,24%, στο Παρίσι με -12,28% ο CAC 40 και με -14,06% ο IBEX στη Μαδρίτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή