Διέψευσε τις προσδοκίες των αγορών η Λαγκάρντ

Διέψευσε τις προσδοκίες των αγορών η Λαγκάρντ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απογοήτευσε χθες τις αγορές η Κριστίν Λαγκάρντ όταν με καθυστέρηση ημερών, μετά την κίνηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αλλά και την αντίστοιχη κίνηση της Τράπεζας της Αγγλίας, ανακοίνωσε τα μέτρα με τα οποία επιχειρεί η ΕΚΤ να θωρακίσει την Ευρωζώνη από τις οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας του κορωνοϊού. Σε αντίθεση με τις άλλες δύο μεγάλες κεντρικές τράπεζες, που έσπευσαν τις τελευταίες ημέρες να χαλαρώσουν τη νομισματική τους πολιτική, η ΕΚΤ διέψευσε τις προσδοκίες των επενδυτών για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων του ευρώ, που βρίσκονται προ πολλού σε αρνητικό έδαφος και συγκεκριμένα στο -0,5%. Αναφερόμενη μάλιστα στα spreads που έχουν πάρει και πάλι την ανιούσα τις τελευταίες ημέρες και ιδιαιτέρως τα spreads των ιταλικών ομολόγων, η πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε πως «δεν είμαστε εδώ για να κλείσουμε τα spreads, υπάρχουν άλλα εργαλεία και άλλοι παράγοντες να το κάνουν». Η δήλωσή της αυτή επέτεινε την πτωτική πορεία των αγορών και οδήγησε σε περαιτέρω άνοδο τις αποδόσεις των ομολόγων της χειμαζόμενης από την επιδημία Ιταλίας. 

Τα μέτρα που αποφάσισε η ΕΚΤ επικεντρώνονται στο να δια-σφαλίσουν επαρκή ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης και να ενθαρρύνουν τον φθηνό δανεισμό στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά. Για τον σκοπό αυτό, η τράπεζα αυξάνει κατά 120 δισ. ευρώ τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του νέου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Παράλληλα, υπόσχεται να χορηγήσει στις ευρωπαϊκές τράπεζες νέα σειρά φθηνών δανείων με επιτόκιο -0,75%, που σημαίνει πως η τράπεζα θα πληρώνει ουσιαστικά τις ευρωπαϊκές τράπεζες για να τις δανείζει.

Με μια ασυνήθιστα συγχρονισμένη κίνηση, η τραπεζική εποπτική αρχή της ΕΚΤ ανακοίνωσε πως χαλαρώνει προσωρινά το ύψος των αποθεματικών κεφαλαίων που οφείλουν να διατηρούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αυξήσουν τον δανεισμό σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Ο επικεφαλής της εποπτικής αρχής τραπεζών Αντρέα Ενρια ανακοίνωσε, άλλωστε, ότι αναβάλλονται για το επόμενο έτος τα νέα τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών. Οπως τόνισε, «οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να είναι σε θέση να εξακολουθήσουν να χρηματοδοτούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προσωρινές δυσκολίες». 

Η Λαγκάρντ συνόδευσε το «συνεκτικό πακέτο» μέτρων, όπως το αποκάλεσε η ίδια, με ηχηρές προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο ενός «μεγάλου σοκ» στην παγκόσμια οικονομία και με επί τα χείρω εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Κάλεσε μάλιστα «κυβερνήσεις και κάθε άλλο θεσμό που χαράσσει πολιτική να αναλάβουν εγκαίρως στοχευμένες δράσεις». Οπως σχολιάζει το Bloomberg, η έκκλησή της απευθύνεται έμμεσα στο Βερολίνο που δεν έχει έως τώρα ανακοινώσει μέτρα για τη στήριξη της γερμανικής οικονομίας, σε αντίθεση με την Ιταλία αλλά και τη Βρετανία. Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς έχουν αρκεσθεί να υποσχεθούν πως θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουν τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Η κ. Λαγκάρντ τόνισε, άλλωστε, ότι τα τελευταία στοιχεία για την Ευρωζώνη καταδεικνύουν σημαντική επιδείνωση της οικονομίας της καθώς η επιδημία έχει «επιτείνει την αστάθεια στις αγορές». Σημειωτέον ότι λίγες ώρες νωρίτερα είχε προηγηθεί η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να διακόψει για  30 ημέρες τις πτήσεις από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ, που προκάλεσε νέα θεαματική πτώση στις αγορές στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή