Η φράση που τρόμαξε τους επενδυτές

Η φράση που τρόμαξε τους επενδυτές

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναστάτωση προκάλεσε η δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ότι δεν είναι ο ρόλος της ΕΚΤ να «μειώνει τα spreads» μεταξύ διαφορετικών κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Χαρακτηριστικό της βροχής επικρίσεων που δέχθηκε η πρόεδρος της ΕΚΤ ήταν το σχόλιο του αναλυτή του Bloomberg Φερντινάντο Τζουλιάνο, ο οποίος είπε ότι με τη δήλωσή της αυτή η κεντρική τράπεζα «εγκατέλειψε την Ιταλία» και άφησε το πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης, ύψους 25 δισ. ευρώ, που ανακοίνωσε προχθές η ιταλική κυβέρνηση, χωρίς νομισματική υποστήριξη.

Η αναταραχή ήταν τέτοια που η κ. Λαγκάρντ έσπευσε να ανασκευάσει. Σε συνέντευξη που παραχώρησε λίγα λεπτά αργότερα (CNBC), ανέφερε ότι είναι «απολύτως δεσμευμένη στην αποφυγή οποιουδήποτε κατακερματισμού σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για την Ευρωζώνη». «Τα υψηλά spreads που βλέπουμε εξαιτίας του κορωνοϊού σαφώς προκαλούν βλάβη στη νομισματική πολιτική», πρόσθεσε. «Θα χρησιμοποιήσουμε όλη την ευελιξία που ενυπάρχει στο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων».

Η αρχική της τοποθέτηση, ωστόσο, θύμισε σε βετεράνους της ευρωκρίσης την τακτική που είχε υιοθετήσει ένας εκ των προκατόχων της, ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, τον Μάιο του 2010 – την εποχή που μια άλλου τύπου μετάδοση απειλούσε τη συνοχή της Ευρωζώνης.  Τότε, με την επαπειλούμενη ελληνική χρεοκοπία να πιέζει ανοδικά τα επιτόκια δανεισμού άλλων χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, ο κ. Τρισέ έπαιξε σκληρό πόκερ με τα κράτη-μέλη, ώστε να εξασφαλίσει ότι θα αναλάβουν (με τη σύσταση του EFSF) το μερίδιο που τους αναλογούσε στην πυρόσβεση της οικονομικής πυρκαγιάς πριν παρέμβει στη δευτερογενή αγορά ομολόγων.

Η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε στη συνέντευξη Τύπου χθες την ανάγκη για «αποφασιστική δημοσιονομική αντίδραση» στην ύφεση που ενδέχεται να προκύψει από τον ιό και είπε ότι φοβάται τον «εφησυχασμό και τις αργές διαδικασίες» των κρατών-μελών στα δημοσιονομικά. Ισως επιχείρησε –αδέξια– να στείλει το μήνυμα, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, ότι δεν θα αναλάβει η ΕΚΤ όλο το βάρος διαχείρισης της νέας κρίσης.   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή