Μεγάλη πτώση στις αγορές, απώλειες για το ευρώ

Μεγάλη πτώση στις αγορές, απώλειες για το ευρώ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συνεχιζόμενη και ταχεία εξάπλωση του COVID-19 παραμένει στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών, με τα διεθνή χρηματιστήρια να σημειώνουν νέες μεγάλες απώλειες την εβδομάδα που διανύσαμε υπό τον φόβο μιας παρατεταμένης επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι περισσότεροι δείκτες έχουν υποχωρήσει σχεδόν 30% από τα υψηλά ετών που είδαμε στα μέσα Φεβρουαρίου, με τον βιομηχανικό δείκτη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης Dow Jones να καταγράφει στη συνεδρίαση της Πέμπτης τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το κραχ του 1987 εν μέσω γενικευμένου πανικού για τις επιπτώσεις από την πανδημία του COVID-19, όπως επίσημα χαρακτηρίστηκε ο ιός από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Tα έκτακτα μέτρα στήριξης από τις Αρχές παγκοσμίως δεν έχουν καταφέρει να ανακουφίσουν τις αγορές λόγω των αμφιβολιών για το αν είναι αρκετά ώστε να αντισταθμίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις.

Μετά την αιφνίδια απόφαση της Fed την προηγούμενη εβδομάδα για μείωση των επιτοκίων κατά 50 μ.β. σε έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε στοχευμένα δημοσιονομικά μέτρα για τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τον ιό, καθώς και την αναστολή όλων των ταξιδιών από Ευρώπη (εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου) προς τις ΗΠΑ.

Ανάλογες κινήσεις πραγματοποιήθηκαν από τις Αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου με την Κεντρική Τράπεζα να προχωρεί σε αιφνιδιαστική μείωση 50 μ.β. στα επιτόκια και στην υιοθέτηση νέου προγράμματος χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ το υπουργείο Οικονομικών της χώρας ανακοίνωσε δημοσιονομικά μέτρα ύψους 1,5% του ΑΕΠ. Η σκυτάλη για την ανάληψη έκτακτων μέτρων πέρασε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία, στην προγραμματισμένη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, αν και διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, προχώρησε, μεταξύ άλλων, στην υιοθέτηση μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας μέσω του προγράμματος στοχευμένης παροχής ρευστότητας για τη χορήγηση δανείων σε επιχειρήσεις (LTRO) με πιο ελκυστικούς όρους έως το τέλος Ιουνίου 2021 και του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ομολόγων με επιπλέον αγορές ύψους 120 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Οι αγορές, ωστόσο, θεώρησαν ενδεχομένως ότι τα μέτρα δεν είναι αρκετά για τη στήριξη της οικονομίας, με αποτέλεσμα το ευρώ να δεχθεί πιέσεις και να υποχωρήσει την Πέμπτη σε χαμηλό 10 ημερών 1,1053 έναντι του δολαρίου πριν ανακάμψει μερικώς κοντά στο 1,1200 την επόμενη ημέρα, παραμένοντας όμως αρκετά χαμηλότερα από τα υψηλά ενός έτους 1,1492 που είδαμε τη Δευτέρα.

* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή