Πακέτο στήριξης 500 δισ. ευρώ ενεργοποίησε το Βερολίνο

Πακέτο στήριξης 500 δισ. ευρώ ενεργοποίησε το Βερολίνο

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oψιμος συναγερμός φαίνεται πως επικρατεί  στη Γερμανία, αλλά και στα θεσμικά όργανα της Ευρωζώνης που εξέπληξαν χθες θετικά αγορές και οικονομολόγους, με την πρώτη να ανακοινώνει δαπάνες κοντά στο μισό τρισ. ευρώ για τη  στήριξη της οικονομίας και την Κομισιόν να δηλώνει έτοιμη να επιτρέψει δημοσιονομική χαλάρωση και να διαθέσει κοινοτικά κεφάλαια για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Υπό την πίεση των αγορών αλλά και των οικονομολόγων που προσέγγισαν το Βερολίνο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ ανακοίνωσε χθες εγγυήσεις του Βερολίνου ύψους 500 δισ. ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας, ενώ υποσχέθηκε πως το Βερολίνο δεν θα θέσει όριο στις δαπάνες για να στηρίξει  επιχειρήσεις, οικογένειες και ομάδες επαγγελματιών που έχουν πληγεί από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. «Δεν πρέπει να αφεθεί να πτωχεύσει καμία υγιής επιχείρηση εξαιτίας του κορωνοϊού, ούτε να χαθούν θέσεις εργασίας», τόνισε ο κ. Αλτμάιερ και προσέθεσε εμφατικά: «Απλώνουμε μια προστατευτική ασπίδα πάνω από εργαζομένους και επιχειρήσεις».

Εις επίρρωσιν των υποσχέσεων του κ. Αλτμάιερ, ο υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς τόνισε πως η κρατική τράπεζα KfW έχει μισό τρισεκατομμύριο ευρώ και θα τα διαθέσει για να στηρίξει την οικονομία. Προσέθεσε πως το Βερολίνο «θα χρησιμοποιήσει όσα μέσα έχει στη διάθεσή του» και αναφέρθηκε σε φοροαπαλλαγές ή πίστωση χρόνου προς επιχειρήσεις. Σε μια αναφορά που θα μπορούσε να εκληφθεί και ως έμμεση αυτοκριτική του Βερολίνου για τη στάση του στη χρηματοπιστωτική κρίση, ο κ. Σολτς προσέθεσε ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε μισή δουλειά με τα μέτρα» και επικαλέστηκε τις διδαχές που έχει αντλήσει η Γερμανία από τη χρηματοπιστωτική  κρίση.

Ανάλογη επιστράτευση έχει κηρύξει η Ευρωζώνη, με την Κομισιόν να υπόσχεται ότι θα επιδείξει τη μέγιστη ευελιξία, ότι επιτρέπει στα κράτη-μέλη να αναστείλουν κάθε διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής επικαλούμενα την πρόβλεψη για τις καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης και επιπλέον ότι στον υπολογισμό των ελλειμμάτων δεν θα συμπεριληφθούν οι δαπάνες των κρατών-μελών για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Παράλληλα, η Κομισιόν ανακοίνωσε πως θα διαθέσει 8 δισ. ευρώ από το επενδυτικό της ταμείο για οικονομική ενίσχυση σε 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ τόνισε πως όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί εξαιτίας της επιδημίας μπορούν να καθυστερήσουν την αποπληρωμή των δανείων τους.

Την ίδια στιγμή, όμως, στελέχη της ΕΚΤ επιχειρούν από χθες να επανορθώσουν τη ζημιά που προκάλεσε μερικές ώρες νωρίτερα η απόφαση της ΕΚΤ να μη μειώσει το κόστος του δανεισμού, αλλά και η δήλωση της προέδρου της Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ ότι δεν είναι καθήκον της ΕΚΤ να κλείσει τα sreads. Ο Φίλιπ Λέιν, στέλεχος της Τράπεζας, εξέφρασε χθες την πρόθεση της ΕΚΤ να κάνει πολύ περισσότερα και να μεριμνήσει ακόμη και για τα spreads γράφοντας σε blog της Τράπεζας ότι «είμαστε έτοιμοι να  προσαρμόσουμε όλα μας τα εργαλεία και να διασφαλίσουμε πως δεν θα υπονομευθεί η νομισματική μας πολιτική από τα αυξημένα spreads». Λίγο αργότερα, ο Ιταλός Ιγκνάτζιο Βίσκο, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, δήλωσε στο Bloomberg ότι η ΕΚΤ μπορεί να αρχίσει να αγοράζει ομόλογα των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο. Ηταν μια ευθεία αναφορά στα ομόλογα της Ιταλίας.

Χαλάρωση στην Ευρωζώνη

Υποσχέσεις για γενναία δημοσιονομική χαλάρωση είχαν προηγηθεί και από τον επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο. Μιλώντας στους Financial Times, ο κ. Σεντένο είπε πως το Eurogroup θα συμφωνήσει μια πολύ μεγάλη δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της επιδημίας.

Προπαντός, όμως, ότι θα υπάρξει «πλήρης ευελιξία» στους κανόνες που διέπουν τους προϋπολογισμούς και θα επιτραπεί αύξηση των δαπανών. Ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε πως αυτή τη στιγμή «αυτό που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι μια κρίση που απειλεί τη δημόσια υγεία και ασφαλώς θα ήταν απολύτως ανεύθυνο εκ μέρους μας και αμέλεια να αφήσουμε την κατάσταση να εξελιχθεί σε κρίση εμπιστοσύνης και χρηματοπιστωτική κρίση εξαιτίας δικής μας αδράνειας».

Τόνισε, μάλιστα, πως χρειάζεται να αναληφθεί δράση σε επίπεδο Ε.Ε. ώστε να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τα μέτρα που θα ληφθούν σε εθνικό επίπεδο. Υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως οι δημοσιονομικοί κανόνες και οι κανόνες που διέπουν τις κρατικές ενισχύσεις δεν πρέπει  να υπονομεύσουν τις προσπάθειες για τη στήριξη της οικονομίας, καθώς «πρόκειται για μια κατάσταση που εξελίσσεται γρήγορα και χρειάζεται εσπευσμένη δράση γι’ αυτό και δεν πρέπει να μας σταματήσουν οι ρυθμίσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή