Επιχειρηματικά δάνεια με ευνοϊκούς όρους σε Σουηδία και Νορβηγία

Επιχειρηματικά δάνεια με ευνοϊκούς όρους σε Σουηδία και Νορβηγία

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη μάχη προστασίας της οικονομίας και των επιχειρήσεων από τις σφοδρές επιπτώσεις της επιδημίας του κορωνοϊού ρίχνονται και άλλες χώρες ή ενισχύουν ήδη ληφθέντα μέτρα. Η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας,  Riksbank, διαθέτει ρευστότητα 51 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις εταιρείες με μηδενικό επιτόκιο, δηλαδή όσο είναι και το βασικό της επιτόκιο, ενώ η Ιαπωνία θα βάλει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, κάνοντας λόγο για «άνευ προηγουμένου δημοσιονομικά μέτρα».

«Τα μέτρα που λαμβάνουμε σε αυτήν την περίσταση θα πρέπει να ιδωθούν ως ένας τρόπος να διασφαλίσουμε ότι οι σουηδικές επιχειρήσεις και ειδικότερα οι μικρομεσαίες, θα αισθάνονται σιγουριά ότι η πρόσβαση σε ρευστό θα υπάρχει», ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας, Στέφαν Ινγκβες. Τα δάνεια θα έχουν διετή διάρκεια και μηδενικό επιτόκιο. Ειδικότερα, η Riksbank δήλωσε ότι ο κορωνοϊός  θα έχει ξεκάθαρα δυσμενή αντίτυπο στην οικονομική δραστηριότητα, εξ ου και είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχουν διαθέσιμες πιστώσεις σε εταιρείες.

Ανάλογη ήταν και η κινητοποίηση στη Νορβηγία, όπου η Κεντρική Τράπεζα της χώρας,  Norges Bank, μείωσε το βασικό της επιτόκιο, ανακοίνωσε δάνεια επείγοντος χαρακτήρα για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας και χαλάρωσε τις ισχύουσες προδιαγραφές κεφαλαιακής επάρκειας γι’ αυτά, προειδοποιώντας ότι η οικονομία θα δεχθεί καίριο πλήγμα από την ασθένεια του κορωνοϊού. Το βασικό επιτόκιο μειώθηκε από το 1,5% στο 1%, ενώ η Τράπεζα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω περικοπές.

Η ανακοίνωση αυτή ήταν απροσδόκητη και η περικοπή στο κόστος δανεισμού είναι και η μεγαλύτερη από το 2011. «Υπάρχει έντονη αβεβαιότητα σχετικά και με τη διάρκεια της πανδημίας και με τις συνέπειές της, ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος μίας παρατεταμένης κάμψης της οικονομίας», τόνισε η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της τράπεζας. Το 2020 το ΑΕΠ της Νορβηγίας αναμένεται να αυξηθεί μόλις 0,4%, με τα σημερινά δεδομένα, έναντι αρχικής εκτίμησης για 1,9%.

Ιαπωνία

Στην περίπτωση της Ιαπωνίας, η Κεντρική Τράπεζα δεσμεύθηκε να διοχετεύσει ρευστό στις αγορές, αγοράζοντας ομόλογα του ιαπωνικού δημοσίου διαρκείας πέντε έως δέκα ετών συνολικού ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και να κάνει και επιπλέον ενέσεις ρευστότητας ύψους 14,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις τράπεζες. Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομίας της Ιαπωνίας, Γιασουτόσι Νισιμούρα δήλωσε πως είναι αναγκαίο η χώρα να λάβει θαρραλέα και πρωτόγνωρα μέτρα για να συγκρατήσει τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ετοιμάζεται μεγάλη δέσμη παρεμβάσεων, ενώ ούτως ή άλλως η κυβέρνηση αγωνίζεται να αποτρέψει την ύφεση. Και η όποια δέσμη θα έλθει προσθετικά να λειτουργήσει στα μέτρα της Τράπεζας της Ιαπωνίας, η οποία αναμένεται να κινηθεί με επιπλέον παρεμβάσεις χαλάρωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κραχ που σημειώθηκε στις διεθνείς κεφαλαιαγορές δημιούργησε  μία αίσθηση επείγοντος στις κυβερνήσεις, ώστε να στηρίξουν την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η Ιαπωνία καταρτίζει μεγάλο πρόγραμμα ενίσχυσης της οικονομίας ύψους έως και 190 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων επιδομάτων στα νοικοκυριά και επιδοτήσεων στον τουρισμό, που πλήττεται από ακυρώσεις κρατήσεων, που αφορούν τουρίστες του εξωτερικού. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή