Ενεση ρευστότητας 79 δισ. δολαρίων στην Κίνα

Ενεση ρευστότητας 79 δισ. δολαρίων στην Κίνα

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα μέτρα ανακοίνωσε χθες η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, ώστε να θωρακίσει την οικονομία της από τον αντίκτυπο του κορωνοϊού. Η κεντρική τράπεζα της χώρας μείωσε περαιτέρω το ύψος των απαραίτητων αποθεματικών των τραπεζών, απελευθερώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο 79 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, τα μέτρα θα επιβληθούν από τις 16 Μαρτίου και μέσω αυτών η τράπεζα «κάνει τη συνετή νομισματική της πολιτική πιο ευέλικτη και καταλληλότερη» για τις συνθήκες. «Η αποκατάσταση και η ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας τίθενται σε θέση προτεραιότητας»,  ανέφερε η κεντρική τράπεζα της χώρας στη χθεσινή ανακοίνωση.

Η μείωση των αποθεματικών των τραπεζών δεν οδηγεί με άμεσο τρόπο στη μείωση του κόστους δανεισμού στη χώρα. Ωστόσο, πρόκειται για έναν δραστικό μέτρο απελευθέρωσης φθηνού χρήματος στην οικονομία και ένα μέτρο στο οποίο έχει καταφύγει και στο πρόσφατο παρελθόν η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας. Επιπλέον, αποτελεί συνέχεια της επεκτατικής πολιτικής, που έχει ακολουθήσει η χώρα από το ξέσπασμα του ιού.

Σε αντίστοιχα μέτρα έχουν προβεί τις τελευταίες ημέρες οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο. Οι κινήσεις των χρηματιστηρίων, ωστόσο, έχουν αποδείξει σε ορισμένες περιπτώσεις ότι οι επενδυτές βρίσκουν τα μέτρα ανεπαρκή.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας κατάφερε να προλάβει σε μεγάλο βαθμό την τεράστια πτώση της επενδυτικής εμπιστοσύνης στην αρχή του Φεβρουαρίου. Ανακοίνωσε μέτρα αναθέρμανσης της οικονομίας προτού τα χρηματιστήρια ανοίξουν ξανά μετά τον εορτασμό του κινεζικού νέου έτους. Υπήρξε μεν ένα μεγάλο σοκ στις αγορές, το οποίο όμως σχεδόν ξεπεράστηκε έπειτα από δέκα μόλις συνεδρίες. «Η κινεζική οικονομία και οι αγορές κινούνται περισσότερο μέσω των μέτρων και επομένως η επεκτατική πολιτική είναι πιο αποδοτική», σχολίασε στο Bloomberg ο Παν Ζιάνγκ, διευθύνων σύμβουλος της Shanghai V-Invest Co. «Η Κίνα θα συνεχίσει να διαπρέπει αναφορικά με την ανθεκτικότητα της οικονομίας και των αγορών της», δήλωσε ο Παν.

Παρ’ όλα αυτά, τα μέτρα ενδέχεται να μην είναι αρκετά για να συνεφέρουν την οικονομία. Ενδεικτικά, η μέση πρόβλεψη για την κινεζική οικονομία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, συγκλίνει στο 4% για το πρώτο τρίμηνο του έτους, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριάντα ετών.

Επιπλέον, το Πεκίνο ανακοίνωσε εχθές ότι θα εφαρμόσει ορισμένα μέτρα, προκειμένου να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών της και συνεπώς για να ενισχύσει την κατανάλωση. Τα εν λόγω μέτρα, ωστόσο, είναι στοχευμένα και απολύτως περιορισμένα σε ορισμένους τομείς της οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή