Κατάρρευση στη Wall Street και πτώση Dow Jones 12,93%

Κατάρρευση στη Wall Street και πτώση Dow Jones 12,93%

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ακόμη εφιαλτική ημέρα ήταν η Δευτέρα για τα διεθνή χρηματιστήρια, που κατέγραψαν βαρύτατες απώλειες καθώς η εξάπλωση του κορωνοϊού προκαλεί πανικό, αυξάνοντας τις πιθανότητες ενός νέου κύκλου ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας. Αργά χθες το βράδυ, η Wall Street εμφάνιζε εικόνα κατάρρευσης. Οι αποφάσεις της Federal Reserve για νέα μείωση επιτοκίων σε σύντομο χρονικό διάστημα εκλήφθηκε από την αγορά ως κίνηση πανικού και αδυναμίας ελέγχου της κατάστασης, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου.

Ο δείκτης S&P 500 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με απώλειες 11,98% ενώ οι εταιρείες του δείκτη έχαναν πάνω από δύο τρισ. δολάρια μέσα στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης. Στις 22.00 ώρα Ελλάδος οι απώλειες του Dow Jones ξεπερνούσαν το 13%, για να κλείσει τελικά με πτώση 12,93% χάνοντας 2.997,10 μονάδες, ενώ ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας υποχώρησε κατά 12,32%,, και οι κολοσσοί Amazon, Apple και Microsoft έχαναν από το άθροισμα της χρηματιστηριακής τους αξίας 300 δισ.

Την ίδια στιγμή, οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούσαν και το Brent κυμαινόταν το βράδυ σε επίπεδα κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι, χάνοντας σχεδόν 12%. Οριακά πάνω από τα 30 δολάρια το βαρέλι κυμαινόταν, άλλωστε, το αργό ΗΠΑ χάνοντας 8,6%. Οι επενδυτές επέστρεφαν μαζικά στα ασφαλή καταφύγια των αμερικανικών ομολόγων, με τις αποδόσεις των δεκαετών του αμερικανικού δημοσίου να υποχωρούν κατά 14 μονάδες βάσης στο 0,35% και των δεκαετών κατά 12 μ.β. στο 0,83%.

Εξίσου αρνητικό κλίμα επικράτησε, άλλωστε, στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς έχουν έως τώρα αποδειχθεί ατελέσφορες οι προσπάθειες της ΕΚΤ να πείσει τους επενδυτές πως η πολιτική της θα στηρίξει τις οικονομίες της Ευρωζώνης. Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με απώλειες 4,01% και ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης με απώλειες 5,31%. Το παράδοξο των τελευταίων συνεδριάσεων είναι πως ο χρυσός μοιάζει να έχει χάσει τη λάμψη του ασφαλούς καταφυγίου.

Οι επενδυτές γυρίζουν την πλάτη στο πολύτιμο μέταλλο, αν και μέχρι προ ολίγων ημερών είχαν οδηγήσει σε επίπεδα πάνω από τα 1.700 δολάρια η ουγγιά. Τις τελευταίες ημέρες υποχωρεί διαρκώς και στη χθεσινή συνεδρίαση έχανε πάνω από 2%. Το βράδυ κυμαινόταν στα 1.497,99 δολάρια η ουγγιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή