Εκτακτη τηλεδιάσκεψη του G7

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γενικό συναγερμό για τις κυβερνήσεις και τις Αρχές σε όλον τον κόσμο έχει σημάνει η ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, υποχρεώνοντάς τες να λάβουν επείγοντα μέτρα. Χθες, είχαν έκτακτη τηλεδιάσκεψη οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ομάδας των Επτά (G7) πλουσιότερων κρατών, στην οποία συμμετείχαν και οι αντίστοιχοι διοικητές των κεντρικών τραπεζών, προκειμένου να συζητήσουν τη λήψη συντονισμένων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως αντιστοίχως είχε συμβεί όταν ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση.

Oπως δήλωσε, εκ μέρους της Ε.Ε., ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι ηγέτες των επτά συμμετεχόντων κρατών εξέφρασαν την πολιτική βούλησή τους να συνεργαστούν και να αντιμετωπίσουν συντονισμένα μία, όπως φαίνεται, μακρά και δύσκολη κρίση στο πεδίο της υγείας. «Για εμάς προτεραιότητα είναι η υγεία των πολιτών μας», δήλωσε ο κ. Μισέλ.

Επιπλέον, χθες, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία, επίσης, συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη, απηύθυνε έκκληση για συντονισμένη και αποφασιστική κινητοποίηση διεθνώς, ώστε με τα αναγκαία δημοσιονομικά μέτρα να αντιμετωπισθεί ο αντίκτυπος της ασθενείας. Επίσης, ανέφερε πως 20 χώρες έχουν μέχρι τώρα ζητήσει οικονομική ενίσχυση από τον οργανισμό για τον λόγο αυτό, χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία.

Τόνισε ακόμη ότι πιθανώς να είναι απαραίτητη μια συντονισμένη δημοσιονομική παρέμβαση της κλίμακας της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008-2009. Υπενθύμισε πως το 2009, συγκεκριμένα, τα κράτη-μέλη της Ομάδας των Είκοσι (G20) διοχέτευσαν το σχεδόν 2% του ΑΕΠ τους σε δημοσιονομικά πακέτα στήριξης, το οποίο με σημερινούς όρους ανέρχεται σε 900 δισεκατομμύρια δολάρια. Προσέθεσε πως οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εξακολουθήσουν να δίνουν προτεραιότητα στην περίθαλψη και στην αρωγή των περισσότερο πληγεισών σε επίπεδο ατομικό και επιχειρήσεων. Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, επίσης, αναφέρθηκε και στον ρόλο των κεντρικών τραπεζών, πολλές εκ των οποίων ήδη έλαβαν έκτακτα μέτρα. Την Κυριακή, ειδικότερα, η Oμοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ περιέκοψε το κόστος δανεισμού σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα και υποσχέθηκε να αυξήσει έτι περαιτέρω τις αγορές περιουσιακών στοιχείων κατά τουλάχιστον 700 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο πρόεδρός της, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι οι ηγέτες σε όλο τον κόσμο πρέπει να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να στηρίξουν τις οικονομίες τους, που βρίσκονται αντιμέτωπες με την κρίση του κορωνοϊού, η οποία προκαλεί αναστάτωση στις διεθνείς αγορές. Εν κατακλείδι, επανέλαβε την πάγια θέση του κατά των αρνητικών επιτοκίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή