Ο κορωνοϊός εξολόθρευσε το Σύμφωνο Σταθερότητας

Ο κορωνοϊός εξολόθρευσε το Σύμφωνο Σταθερότητας

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ωρες μετά την απόφαση του Eurogroup να επιτρέψει τη δημοσιονομική χαλάρωση, μαζικά σχεδόν εγκαταλείπουν οι χώρες-μέλη της Ευρωζώνης τις παρωχημένες πλέον δεσμεύσεις τους, καθώς η επιδημία του κορωνοϊού τις εξωθεί σε εκτεταμένες δαπάνες με σκοπό τη στήριξη των χειμαζόμενων οικονομιών τους. Μετά την απόφαση της Ρώμης να στηρίξει την ιταλική οικονομία με 25 δισ. ευρώ, ακολουθεί κατά πόδας η Γαλλία. Η κυβέρνηση Μακρόν αποφάσισε τη στήριξη της γαλλικής οικονομίας με δαπάνες ύψους 45 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα θα διαθέσει άλλα 300 δισ. ευρώ για εγγυήσεις δανείων προς τις επιχειρήσεις.

Με το πακέτο αυτό, που ενδέχεται να αυξηθεί, εκτιμάται πως το χρέος της Γαλλίας θα υπερβεί το 100% του γαλλικού ΑΕΠ και μάλιστα σε μια στιγμή που η γαλλική οικονομία εκτιμάται πως θα συρρικνωθεί φέτος κατά 1%. Αναμένεται να το παρουσιάσει λεπτομερώς σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρινό Λε Μερ, ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία του με δημοσιογράφους τόνισε πως η δεύτερη οικονομία της Ευρωζώνης «αντιμετωπίζει οικονομικό και χρηματοπιστωτικό πόλεμο». Προειδοποίησε πως ο πόλεμος αυτός θα είναι μακροσκελής και βίαιος και θα απαιτήσει όλη την ισχύ της Γαλλίας, της Ευρώπης και όλων των ανεπτυγμένων οικονομιών του G7. Οπως, άλλωστε, τόνισε ο κ. Λε Μερ, τα 45 δισ. ευρώ αποτελούν την πρώτη εκτίμηση των αναγκών της οικονομίας και ενδέχεται το ποσό να αυξηθεί σημαντικά. Σημειωτέον ότι θα διατεθούν περίπου 8,5 δισ. ευρώ τους επόμενους δύο μήνες για την οικονομική στήριξη εργαζομένων που είναι προσωρινά άνεργοι. Εκτιμά επίσης ότι η παράταση που δίνει το κράτος για την αποπληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων θα κοστίσει περίπου 32 δισ. ευρώ. Εκτός από όλα αυτά, όμως, ο κ. Λε Μερ δήλωσε χθες αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει όσα μέσα έχει στη διάθεσή του και τόνισε πως δεν θα διστάσει να καταφύγει ακόμη και στο ύστατο μέσον της κρατικοποίησης γαλλικών επιχειρήσεων προκειμένου να τις διασώσει.

Λίγες ώρες νωρίτερα, στο τηλεοπτικό διάγγελμά του ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα παρέχει εγγυήσεις για τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις. Θα ιδρύσει παράλληλα ένα «ταμείο αλληλεγγύης» για όσες επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να κλείσουν, αλλά και για τις μικρές επιχειρήσεις των οποίων τα έσοδα μειώθηκαν τον Μάρτιο κατά περισσότερο από 70%. Το ταμείο αυτό υπολογίζεται να κοστίσει στο κράτος περίπου ένα δισ. ευρώ για κάθε μήνα λειτουργίας του.

Προηγήθηκε τη Δευτέρα η Ρώμη, που θα διαθέσει 25 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,5 δισ. για τη στήριξη του τομέα υγείας και 10 δισ. ευρώ για τη στήριξη οικογενειών και εργαζομένων. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε επίσης εγγυήσεις δανείων καθώς αναστέλλεται η καταβολή πληρωμών δανείων τόσο για επιχειρήσεις όσο και για νοικοκυριά. Παραδέχθηκε, άλλωστε, πως το πακέτο αυτό δεν επαρκεί για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της επιδημίας γι’ αυτό και η κυβέρνηση μελετά ήδη νέα μέτρα. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Μέρκελ ανακοίνωνε πακέτο 550 δισ. ευρώ για τη στήριξη των γερμανικών επιχειρήσεων.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε ένα πακέτο 117 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 100 δισ. είναι εγγυήσεις για χορήγηση πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις. «Ο στόχος μας είναι να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο η προσωρινή κρίση να έχει μόνιμο αντίκτυπο στην αγορά εργασίας», είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός. «Θέλουμε να προστατεύσουμε την απασχόληση και θέλουμε οι επιχειρήσεις να γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση θα τις βοηθήσει», υπογράμμισε. «Κανείς δεν θα μείνει μόνος», διαβεβαίωσε ο Πέδρο Σάντσεθ. Η κυβέρνηση σκοπεύει να βοηθήσει εργαζομένους που έχασαν τις δουλειές τους εξαιτίας της κρίσης, όπως και τους ηλικιωμένους και άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή