Μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων έχει ανάγκη η Ε.Ε.

Μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων έχει ανάγκη η Ε.Ε.

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εδώ και χρόνια, υπήρχαν ανησυχίες ότι ένας «μαύρος κύκνος», δηλαδή ένας απρόβλεπτος παράγοντας, θα ερχόταν για να δοκιμάσει τις δυνατότητες διαχείρισης κρίσεων της Ε.Ε. Με το ξέσπασμα του κορωνοϊού, οι φόβοι αυτοί επαληθεύθηκαν και δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν η Ε.Ε. θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες.

Η επιδημία του κορωνοϊού δεν είναι μια οποιαδήποτε δοκιμασία. Κατ’ αρχάς, είναι πολύ πιθανό πως θα επηρεάσει ολόκληρο τον κόσμο, οδηγώντας σε ταυτόχρονη επιβράδυνση ή ακόμη και σε ύφεση. Οι ταυτόχρονες υφέσεις σε διάφορες οικονομίες είναι πάντοτε εντονότερες και διαρκούν περισσότερο από αυτές που επηρεάζουν μεμονωμένες οικονομίες και  πλήττουν σε μεγάλο βαθμό τις ανοιχτές οικονομίες, όπως αυτή της Ε.Ε. Δεδομένου ότι κάθε κράτος-μέλος δέχεται μεγάλο πλήγμα, οι χώρες του μπλοκ δεν θα μπορούν να βοηθήσουν η μία την άλλη στον βαθμό που το έκαναν κατά την κρίση του 2010.

Ηδη, ο ιός έχει διαταράξει τις εφοδιαστικές αλυσίδες, έχει επιβραδύνει το παγκόσμιο εμπόριο και προβλέπεται με σιγουριά ότι θα επιβαρύνει τα έσοδα των επιχειρήσεων και την απασχόληση. Οι κλάδοι του τουρισμού και των μεταφορών έχουν δεχθεί τεράστιο πλήγμα, όχι μόνον εξαιτίας των περιορισμών στα ταξίδια, αλλά επίσης εξαιτίας της εθελοντικής απομόνωσης. Ως αποτέλεσμα, η συνολική ζήτηση μειώνεται και διαφαίνεται στην πτώση της τιμής του πετρελαίου – που συνήθως προδικάζει μια παγκόσμια ύφεση.

Οι συνέπειες ενός αρνητικού παράγοντα, όπως ο κορωνοϊός, θα μπορούσαν να είναι βραχυπρόθεσμες. Ενώ όμως η Κίνα φαίνεται πως περιόρισε τη μετάδοση, ο αριθμός των κρουσμάτων εξακολουθεί να αυξάνεται οπουδήποτε αλλού. Εάν αυτό δεν αλλάξει σύντομα, οι οικονομικές συνέπειες ενδέχεται να είναι μακροχρόνιες.

Ενα πιο πιθανό σενάριο είναι ότι ο κορωνοϊός θα δοκιμάσει τις αντοχές των κρατικών συστημάτων υγείας, των εργασιακών σχέσεων και των επίσημων και ανεπίσημων μηχανισμών αλληλεγγύης στην Ε.Ε. Και εάν η πανδημία δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και επιθετικά, οι επιπτώσεις της θα είναι μακροχρόνιες.

Τα καλά νέα είναι ότι χάρη στο βελτιωμένο κανονιστικό πλαίσιο, οι τράπεζες έχουν καλύτερη κεφαλαιοποίηση σε σχέση με το 2008, όταν ξέσπασε η τελευταία παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Ωστόσο, ορισμένες χώρες έχουν ακόμη ορισμένες σοβαρές αδυναμίες και η ανθεκτικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων παραμένει αβέβαιη.

Στην Ε.Ε., η δυνατότητα αποδοτικής ανταπόκρισης και αποτροπής της ζημίας διαφέρει από χώρα σε χώρα. Ακόμη και σε σχετικά καλά εξοπλισμένες χώρες, τα μεμονωμένα μέτρα έχουν μόνο περιορισμένο αποτέλεσμα. Η συντονισμένη δράση, ιδίως σε δημοσιονομικό επίπεδο, θα ήταν πολύ πιο αποδοτική.

Αυτό δεν σημαίνει απλώς ότι τα κράτη-μέλη θα μπορούν να παρουσιάσουν μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα. Παρότι θα βοηθούσε, θα έθετε παράλληλα σε κίνδυνο και τα ομόλογα ορισμένων χωρών. Μάθαμε πριν από μία δεκαετία ότι αυτό θα απειλούσε την επιβίωση ολόκληρης της Ευρωζώνης και θα ενέτεινε την κρίση.

Παράλληλα, η νομισματική πολιτική μπορεί να βοηθήσει με διάφορους τρόπους, όπως παρέχοντας ρευστότητα όπου χρειάζεται.

Ωστόσο, αυτό που χρειάζεται πραγματικά η Ευρώπη είναι μια συντονισμένη δημοσιονομική πολιτική. Προς το παρόν, όμως, δεν έχει κανένα όργανο αρμόδιο για να υποστηρίξει τα κράτη-μέλη σε καιρούς κρίσης.

Συνεπώς, η πανδημία αποτελεί μία ευκαιρία για την Ε.Ε. να δημιουργήσει έναν ισχυρό μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων, ο οποίος συγκεντρώνει τους πόρους των κρατών-μελών και τους διοχετεύει στο πλαίσιο συντονισμένης δημοσιονομικής πολιτικής. Η Ε.Ε. συνηθίζει να προοδεύει περισσότερο σε καιρούς κρίσης. Και, όπως μπορούν να επιβεβαιώσουν τα εκατομμύρια ανθρώπων σε καραντίνα, ο κορωνοϊός είναι μια μεγάλη κρίση. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για την Ε.Ε. να προχωρήσει σε μια συντονισμένη δράση και να χτίσει τους θεσμούς που χρειάζεται, ώστε να είναι ακόμη πιο αποδοτική την επόμενη φορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή