Πακέτο στήριξης 330 δισ. λιρών από τη Βρετανία

Πακέτο στήριξης 330 δισ. λιρών από τη Βρετανία

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Nέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην οικονομική ζωή της Βρετανίας ανακοίνωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, τα οποία ανέρχονται σε 330 δισ. στερλίνες, ήτοι 398 δισ. δολάρια. Τα μέτρα αυτά μεταφράζονται κυρίως σε εγγυήσεις δανείων και σε κρατικά δάνεια.

«Ενδιαφερόμαστε να στηρίξουμε τις θέσεις εργασίας, τα εισοδήματα των εργαζομένων και τα έσοδα των επιχειρήσεων. Θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν», τόνισε, προσθέτοντας και αυτός τη δική του φωνή σε όσα είπε λίγες ώρες νωρίτερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, μιλώντας για κινητοποίηση αντίστοιχη με αυτήν των κυβερνήσεων που βρίσκονται σε κατάσταση πολέμου. Και επεξήγησε ο υπουργός Οικονομικών: «Αυτό σημαίνει ότι όποια επιχείρηση χρειαστεί πρόσβαση σε ρευστό θα μπορεί να λάβει δάνειο, που εγγυάται η κυβέρνηση». Ο Σουνάκ δεν παρέλειψε να διευκρινίσει ότι οι κρατικές παρεμβάσεις στη βρετανική οικονομία ήταν «πραγματικά αδιανόητες» μόλις πριν από μερικές εβδομάδες.

Ο Βρετανός υπουργός χαρακτήρισε την πανδημία μια «κατεπείγουσα κατάσταση και στο μέτωπο της οικονομίας και της δημόσια υγείας», ανακοινώνοντας περισσότερες πρωτοβουλίες στήριξης για τους κλάδους εκείνους που έχουν περισσότερο πληγεί. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται δωρεές και φοροαπαλλαγές. Οι δε μικρότερες επιχειρήσεις θα μπορούν να λαμβάνουν δωρεές έως και 25 χιλιάδων λιρών για να αντεπεξέλθουν στην κρίση. Προσέθεσε ακόμα ότι οι τράπεζες και όσοι φορείς χορηγούν στεγαστικά δάνεια θα μπορούν να δίνουν μια τρίμηνη περίοδο χάριτος σε όσους βρίσκονται σε δυσχερή θέση. Το αρχικό πακέτο των δανείων ύψους 330 δισ. στερλινών με κρατικές εγγυήσεις, που ισοδυναμεί με το 15% του ΑΕΠ της χώρας, μπορεί να αυξηθεί εάν παραστεί ανάγκη. Εστιατόρια και καταστήματα λιανικής δεν θα επιβαρύνονται φέτος με τον φορολογικό συντελεστή εταιρικών κερδών, ενώ οι ασφαλιστικές εταιρείες θα καλύψουν τις ζημίες όσων επιχειρήσεων έχουν κάνει σχετική ασφάλεια. Αναφερόμενος, επιπροσθέτως, ο Σουνάκ στο εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας, το οποίο ήδη δεχόταν πιέσεις και πριν από την πανδημία κορωνοϊού, είπε ότι θα λάβει όλους τους πόρους που χρειάζεται.

Οι κλάδοι και οι επιμέρους επιχειρήσεις που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από την πανδημία έχουν προειδοποιήσει την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον πως η επιβίωσή τους χρειάζεται τη στήριξή της. Τους σοβαρότερους κινδύνους αντιμετωπίζουν ο κλάδος  των αερομεταφορών και του τουρισμού, καθώς και των ξενοδοχείων.

Οπως συμβαίνει και με τις άλλες εταιρείες των κλάδων αυτών, καλούνται να διακόψουν πλήρως τις δραστηριότητές τους παντού, διότι οι κυβερνήσεις περιορίζουν τις μετακινήσεις των πολιτών τους ώστε να ανακόψουν την εξάπλωση του ιού.

Μέχρι στιγμής, η βρετανική κυβέρνηση έχει δεχθεί σφοδρή κριτική, διότι έχει αποφασίσει να μην ακολουθήσει επιθετική πολιτική για να ανακόψει την αύξηση των κρουσμάτων. Οι πιο πολλές επιχειρήσεις συνεχίζουν να λειτουργούν, όπως και τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός ενέτεινε τις συστάσεις προς τους πολίτες, συμβουλεύοντάς τους να αποφεύγουν κάθε μη αναγκαία συναναστροφή. Την Τρίτη προειδοποίησε ότι χωρίς λήψη δραστικών μέτρων η πανδημία θα κατακλύσει το σύστημα υγείας της χώρας και δεν απέκλεισε περαιτέρω περιορισμούς τις προσεχείς ημέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή