Αυτοκινητοβιομηχανίες κλείνουν μονάδες σε ΗΠΑ, Καναδά, Μεξικό

Αυτοκινητοβιομηχανίες κλείνουν μονάδες σε ΗΠΑ, Καναδά, Μεξικό

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξάνεται ο κατάλογος των αυτοκινητοβιομηχανιών και γενικώς των εταιρειών παραγωγής που αναγκάζονται να αναστείλουν την παραγωγή τους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες αποφάσισαν να αναστείλουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μήνα τη λειτουργία παραγωγικών μονάδων στις ΗΠΑ, στο Μεξικό και στον Καναδά, με δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους να αναγκάζονται να διακόψουν την εργασία τους.

Επειτα από πιέσεις που άσκησε η Ενωση Εργαζομένων Αυτοκινητοβιομηχανιών (UAW), η General Motors, η Ford Motor και η Fiat Chrysler αποφάσισαν να διακόψουν τη λειτουργία των εργοστασίων τους, προκειμένου να προστατευθούν οι εργαζόμενοι. Αυτή η πίεση έγινε ακόμη εντονότερη όταν ένας εργαζόμενος της Ford, στην παραγωγική μονάδα που διατηρεί στο Nτίρμπορν, βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των New York Times, το παράδειγμα των τριών αυτοκινητοβιομηχανιών ακολουθούν η Honda, η Τοyota, αλλά και η Nissan, που αποφάσισαν να αναστείλουν τη λειτουργία εργοστασίων στη Βόρεια Αμερική. Βέβαια, αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει και άλλες εταιρείες που παράγουν εξαρτήματα να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα μέσα στις επόμενες ημέρες. «Πρόκειται για άλλο ένα μεγάλο χτύπημα στην οικονομία», αναφέρει στους New York Times ο Πάτρικ Αντερσον, πρόεδρος της συμβουλευτικής Anderson Economic Group που βρίσκεται στο Μίσιγκαν. «Αυτό σημαίνει ότι θα σημειωθούν σοβαρές απώλειες στα εισοδήματα. Οι εργαζόμενοι θα πληγούν εάν δεν υπάρξει συνεχής δράση για τη στήριξή τους». Μολονότι μερικοί από αυτούς δικαιούνται άδεια ανάρρωσης, αρκετοί θα λάβουν τελικά ένα μικρό μέρος του μισθού τους ενώ άλλοι θα χρειαστεί να βασιστούν σε επιδόματα κοινωνικής αλληλεγγύης. Η Ford από την πλευρά της ανέφερε ότι όσοι έχουν τουλάχιστον ένα χρόνο προϋπηρεσίας θα λάβουν το 75% των νόμιμων αποδοχών τους μέσα από ένα συνδυασμό επιδομάτων και συμπληρωματικών ποσών που θα καταβάλει η επιχείρηση. Εκπρόσωπος της General Motors επισήμανε στους Νew York Times ότι συζητάει με το συνδικάτο αντίστοιχο σχέδιο.

Οπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, η Ford ανακοίνωσε ότι θα κλείσει εργοστάσια στις ΗΠΑ, στο Μεξικό και στον Καναδά προκειμένου να απολυμάνει τις παραγωγικές μονάδες της. Μάλιστα, η εταιρεία σχεδιάζει να συνεργαστεί με το συνδικάτο των εργαζομένων ώστε να εφαρμοστούν κανόνες για τη διατήρηση των αποστάσεων μεταξύ των εργαζομένων. «H σημερινή πράξη είναι ό,τι πιο συνετό μπορούμε να κάνουμε», ανέφερε η πρόεδρος της Ford στη Βόρεια Αμερική, προσθέτοντας ότι η αυτοκινητοβιομηχανία διανύει πρωτοφανείς καταστάσεις. Η Μάρι Μπάρνα, διευθύνουσα σύμβουλος της έτερης αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, General Motors, τόνισε πως οι παρούσες συνθήκες υπαγορεύουν ξεκάθαρα πως αυτό πρέπει να κάνουμε τώρα. Μετά το τέλος Μαρτίου, η ίδια είπε ότι η εταιρεία θα αναθεωρεί την παραγωγή της κάθε εβδομάδα. Από την άλλη, η Fiat Chrysler, διά στόματος του διευθύνοντος συμβούλου Μάικ Μάνλεϊ, ανέφερε ότι «έπειτα από συζητήσεις με το συνδικάτο των εργαζομένων και από επισκέψεις που έκανα χθες σε αρκετές παραγωγικές μονάδες μας, αποφάσισα ότι θα πρέπει να διασφαλίσουμε πως οι εργαζόμενοί μας είναι ασφαλείς κατά τη διάρκεια εργασίας τους και ότι λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να τους προστατεύσουμε. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι καλύτερο γι’ αυτούς καθ’ όλη αυτή την περίοδο της αβεβαιότητας».

Στο μεταξύ, κλυδωνισμούς υφίσταται ήδη και η βιομηχανία ρολογιών, με τις Rolex, Omega και Cartier να έχουν υποστεί συνεχή οικονομικά χτυπήματα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg. Ενδεικτικά, η Rolex από την περασμένη Τρίτη και για διάστημα δέκα ημερών αποφάσισε να κλείσει όλα τα εργοστάσιά της στην Ελβετία, ενώ η Richemont προσφέρει μειώσεις τιμών έως και 49% για τα μεταχειρισμένα ρολόγια Cartier σε μία εβδομάδα με ειδικές προσφορές στο site της για μεταπωλήσεις Watchfinder.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή