Μέτρα στήριξης και κέρδη για το δολάριο εν μέσω πανδημίας

Μέτρα στήριξης και κέρδη για το δολάριο εν μέσω πανδημίας

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από έντονη νευρικότητα και υψηλή μεταβλητότητα στις αγορές τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω αυξημένων ανησυχιών για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία, ανοδικά κινήθηκαν οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές χθες, μετά τη μαζική παρέμβαση κεντρικών τραπεζών και τα δημοσιονομικά μέτρα που δρομολογούν κυβερνήσεις διεθνώς.

Στις ΗΠΑ, μετά την εκ νέου μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 100 μ.β. στο εύρος του 0%-0,25% και την έναρξη προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ύψους 700 δισ. δολ., η Fed ανακοίνωσε άλλο ένα έκτακτο πρόγραμμα στήριξης της αγοράς των αμοιβαίων κεφαλαίων διαχείρισης διαθεσίμων για την παροχή άφθονης ρευστότητας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και έθεσε σε εφαρμογή προσωρινές συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων σε δολάρια ΗΠΑ (swaps) με επιπλέον εννέα ξένες κεντρικές τράπεζες, ώστε να μετριαστεί η πίεση στις χρηματοοικονομικές αγορές λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Παράλληλα, η ΕΚΤ δρομολόγησε νέο πρόγραμμα επαναγοράς κρατικών και εταιρικών ομολόγων, ύψους 750 δισ. ευρώ, έως το τέλος του έτους, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε ξανά σε νέα έκτακτη μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 15 μονάδες βάσης, στο ιστορικό χαμηλό του 0,1%, ενώ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει και σε αγορές περιουσιακών στοιχείων (κυρίως χρεογράφων του βρετανικού δημοσίου) συνολικής αξίας έως 200 δισ. βρετανικές λίρες.

Σε δημοσιονομικό επίπεδο, οι αρχηγοί κρατών της ομάδας του G7 συμφώνησαν, σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη, να κάνουν «ό,τι είναι αναγκαίο» ώστε για να στηρίξουν την παγκόσμια οικονομία, η Γερουσία στο Κογκρέσο ενέκρινε μέρος του προγράμματος δημοσιονομικής στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, αναφέροντας ότι θα συνεχίσει να δουλεύει προς την ολοκλήρωση του συνολικού πακέτου ύψους 1,3 τρισ. δολ., ενώ το Eurogroup απεφάνθη πως όλες οι εθνικές αρχές θα επιτρέψουν στους αυτόματους σταθεροποιητές να λειτουργήσουν (άμεσες δημοσιονομικές δαπάνες για περιορισμό και καταπολέμηση της επιδημίας, οικονομική στήριξη σε επιχειρήσεις και εργαζομένους), σε συνδυασμό με συντονισμένες προσπάθειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο (37 δισ. ευρώ «επενδυτική πρωτοβουλία απόκρισης στον κορωνοϊό», 28 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία, 8 δισ. ευρώ χρηματοδότηση για 100.000 επιχειρήσεις). Σε αυτό το περιβάλλον, η μαζική στροφή των επενδυτών σε άμεσα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία εν μέσω της συνεχιζόμενης εξάπλωσης του κορωνοϊού οδήγησε το αμερικανικό δολάριο σε μεγάλη άνοδο, με τον δολαριακό δείκτη DXY να ανέρχεται ενδοσυνεδριακά στις αγορές της Ασίας χθες Παρασκευή στο υψηλότερο σημείο από τον Δεκέμβριο του 2016 (102,99).

Η ενίσχυση του δολαρίου έπληξε σημαντικά το κοινό νόμισμα, με την ισοτιμία ευρώ/δολάριο να υποχωρεί σε χαμηλό σχεδόν τριών ετών 1,0653 την Πέμπτη, προτού ενισχυθεί μερικώς στην περιοχή του 1,0730 στις αγορές της Ευρώπης χθες, σημειώνοντας εβδομαδιαίες απώλειες της τάξεως του 3,4%.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή