Παραμένουν υπό πίεση οι διεθνείς αγορές

Παραμένουν υπό πίεση οι διεθνείς αγορές

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε μεγάλες απώλειες ξεκίνησαν την εβδομάδα οι δείκτες στα διεθνή χρηματιστήρια, διότι για ακόμα μία φορά η γενναία παρέμβαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών (Fed) στάθηκε ανεπαρκής για να επιφέρει νηνεμία στις αγορές. Η συνεχιζόμενη και ταχεία εξάπλωση του κορωνοϊού σε πάμπολλες ευρωπαϊκές χώρες δημιουργεί κατάσταση πανικού μεταξύ των επενδυτών, οι οποίοι θεωρούν ότι το σοκ, που υφίσταται η διεθνής οικονομία, θα μετεξελιχθεί σε ύφεση την τρέχουσα χρονιά. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με -4,30%, ενώ στην αμερικανική αγορά πριν από το κλείσιμο οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 είχαν απώλειες 3,36% και 3,24%. Το ευρώ έναντι του δολαρίου ενισχύθηκε, ενώ πτωτικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ΗΠΑ και Γερμανία, καθώς και το πετρέλαιο.

Ειδικότερα, στη Γηραιά Ηπειρο με τις διαδοχικές πιέσεις που δέχεται ο Stoxx 600 εξάλειψε όλα τα κέρδη που είχε σωρεύσει τις προηγούμενες δυο συνεδριάσεις. Κι αυτό, όπως παρατηρούν αναλυτές, δηλώνει ότι τα γενναία μέτρα στήριξης των οικονομιών, που λαμβάνουν διαδοχικά κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες, δεν λειτουργούν καθησυχαστικά για τους επενδυτές. Αρχικά, όταν ανακοίνωσε χθες νέα επιθετικά μέτρα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ με απεριόριστες αγορές τίτλων, οι απώλειες στις αγορές περιορίστηκαν.

Συντόμως, όμως, οι επενδυτές προέβησαν και πάλι σε μαζικές πωλήσεις μετοχών, διότι η μεγάλη πλέον πιθανότητα μιας παγκόσμιας ύφεσης δεν τους προσφέρει κανένα κίνητρο για να αγοράσουν ή να διακρατήσουν μετοχές. Οικονομολόγοι της UBS προβλέπουν συρρίκνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας κατά 4,5% φέτος. Στη Γουόλ Στριτ αρνητικά λειτούργησε και η αδυναμία του Κογκρέσου να συμφωνήσει σε ένα μεγάλο πακέτο μετρων 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και ο S&P 500 είχε καταβυθιστεί έως και 4,9% και κατά 5% ο Dow Jones, προτού ανακάμψουν και περιστείλουν τις απώλειές τους.

Το ευρώ ενισχύθηκε 0,6% προς το δολάριο σε 1,075 δολ., ενώ το πετρέλαιο εξακολούθησε την καθοδική του πορεία μετά την απώλεια του 20% που σημείωσε την προηγούμενη εβδομάδα. Το αργό Ν. Υόρκης υποχώρησε 0,5% στα 22,56 δολάρια το βαρέλι. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με -3,79%, με -2,10% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με -3,32% ο CAC 40 στο Παρίσι, με -1,09% στο Μιλάνο ο FTSE MIB και με -3,31% ο IBEX στη Μαδρίτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή