«Σχέδιο Μάρσαλ» 2 τρισ. στις ΗΠΑ για στήριξη της οικονομίας

«Σχέδιο Μάρσαλ» 2 τρισ. στις ΗΠΑ για στήριξη της οικονομίας

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από σχοινοτενείς διαπραγματεύσεις περίπου πέντε ημερών η κυβέρνηση Τραμπ συμφώνησε, χθες, με τα δύο κόμματα της αμερικανικής Γερουσίας ένα πραγματικά πρωτοφανές σε καιρό ειρήνης πακέτο μέτρων για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας και τον περιορισμό των οικονομικών επιπτώσεων της επιδημίας.

Πρόκειται για «το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης στην αμερικανική ιστορία» και ένα  «Σχέδιο Μάρσαλ» όπως χαρακτήρισαν στελέχη των Δημοκρατικών την εν λόγω δέσμη μέτρων ύψους άνω των 2 τρισ. δολαρίων, καθώς προβλέπει τη στήριξη ολόκληρων βιομηχανιών, μικρών επιχειρήσεων, αμερικανικών νοικοκυριών αλλά και ανέργων. Χαιρετίζοντας προφανώς τον όγκο και το εύρος των μέτρων, που ωστόσο συνοδεύεται από όρους και ασφαλιστικές δικλίδες, η αμερικανική αγορά άνοιξε με ισχυρή άνοδο.

Ανακοινώνοντας τη δέσμη μέτρων ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών της Γερουσίας, Μιτς Μακόνελ, μίλησε για «μια επένδυση καιρού πολέμου που κάνουμε στο ίδιο μας το έθνος».  Μεταξύ άλλων, το νέο αυτό «Σχέδιο Μάρσαλ», προβλέπει την αποδέσμευση 500 δισ. δολαρίων που θα διασφαλίσουν επάρκεια πιστώσεων αλλά και  οικονομική στήριξη σε χειμαζόμενες αμερικανικές επιχειρήσεις. Τα 50 από αυτά τα 500 δισ. δολ. προορίζονται για τη στήριξη του κλάδου των αεροπορικών εταιρειών που κινδυνεύει από  μαζικό κύμα πτωχεύσεων, καθώς οι αερομεταφορείς έχουν αναγκαστεί να καθηλώσουν τον στόλο τους στο έδαφος. Προβλέπει, επίσης, 350 δισ. δολάρια για την οικονομική ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων αλλά και 150 δισ. δολάρια για  τον τομέα Υγείας των ΗΠΑ, για νοσοκομεία και άλλους φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας όπως και για εξοπλισμό και προμήθειες νοσοκομείων.

Οπως επισημαίνει το Reuters, το ύψος των κεφαλαίων που θα διαθέσει το αμερικανικό κράτος στο πλαίσιο αυτής της δέσμης μέτρων υπερβαίνει το άθροισμα των δαπανών που κάνει η υπερδύναμη για την άμυνα, την επιστημονική έρευνα, τις κατασκευές αυτοκινητόδρομων και άλλων κοινωνικών προγραμμάτων.

Βοήθημα

Οι διαπραγματεύσεις με τους Δημοκρατικούς φαίνεται πως απέδωσαν καρπούς, καθώς απέβησαν προς όφελος των αμερικανικών νοικοκυριών και των ανέργων, ενώ οδήγησαν στην επιβολή περιορισμών στις επιχειρήσεις. Οι Δημοκρατικοί είχαν επικρίνει την πρόταση Τραμπ ως δυσανάλογα ευνοϊκή για τις επιχειρήσεις και εις βάρος των εργαζομένων. Η αρχική πρόταση της κυβέρνησης προέβλεπε την αποστολή επιταγών ύψους 1.000 δολαρίων για κάθε Αμερικανό. Στην τελική της μορφή η δέσμη μέτρων προβλέπει επιταγές ύψους 1.200 δολαρίων για κάθε ενήλικα Αμερικανό μεσαίου ή χαμηλού εισοδήματος και επιπλέον 500 δολαρίων για κάθε παιδί. Σημειωτέον ότι ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, είχε ευθύς εξαρχής καταστήσει σαφές πως δεν θα λάβουν τις σχετικές επιταγές Αμερικανοί υψηλού εισοδήματος. Παρατείνονται όμως παράλληλα τα επιδόματα ανεργίας σε τέσσερις μήνες, ενώ αυξάνεται και το ύψος τους κατά 600 δολάρια την εβδομάδα. Διευρύνονται, άλλωστε, ο αριθμός και οι κατηγορίες των εργαζομένων που έχασαν τη δουλειά τους λόγω της επιδημίας και δικαιούνται τα σχετικά επιδόματα.

Εξάλλου, οι Δημοκρατικοί επέβαλαν σειρά περιορισμών σε όσες επιχειρήσεις θα επωφεληθούν από τις πιστώσεις ή τις επενδύσεις του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, ενώ πέτυχαν να θεσπιστεί μηχανισμός που θα εποπτεύει τη διαχείριση των σχετικών κεφαλαίων. Ειδικότερα, απαγορεύεται σε όσες επιχειρήσεις λάβουν δάνεια από το αμερικανικό κράτος να προχωρήσουν σε επαναγορές μετοχών για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το εκάστοτε δάνειο συν ένα ακόμη έτος μετά τη λήξη του. Οσες επιχειρήσεις λάβουν δάνεια υποχρεούνται, άλλωστε, να περιορίσουν τα μπόνους σε υψηλόβαθμα στελέχη τους αλλά και  να λάβουν μέτρα για την προστασία των υπαλλήλων τους. Σύμφωνα, μάλιστα,  με το Bloomberg, οι Δημοκρατικοί πέτυχαν επίσης να διατυπωθούν οι όροι κατά τρόπο που να αποκλείονται από τα δάνεια του υπουργείου Οικονομικών όσες επιχειρήσεις ανήκουν στον Ντόναλντ Τραμπ ή σε μέλη της οικογένειάς του. Αποκλείονται, επίσης, όσες επιχειρήσεις ανήκουν σε μέλη του Κογκρέσου, σε επικεφαλής κυβερνητικών κλιμακίων και καθώς και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μάικ Πενς. Σύμφωνα μάλιστα με τον επικεφαλής των Δημοκρατικών της Γερουσίας, Τσακ Σούμερ, έχουν περιληφθεί σειρά μέτρων που διασφαλίζουν τη διαφάνεια σε ό,τι αφορά τα δάνεια, που αποτρέπουν κάθε μυστικότητα στις χορηγήσεις δανείων και θεσπίζουν θέση επιθεωρητή που θα εποπτεύει το πρόγραμμα. Μεταξύ άλλων, οι Δημοκρατικοί απέρριψαν το αίτημα της κυβέρνησης Τραμπ  να διατεθούν 3 δισ. δολάρια για την αγορά πετρελαίου που θα γεμίσει τις δεξαμενές του αμερικανικού κράτους, τα λεγόμενα  Στρατηγικά Αποθέματα Πετρελαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή