Ο κορωνοϊός έσπασε το φρένο χρέους της Γερμανίας

Ο κορωνοϊός έσπασε το φρένο χρέους της Γερμανίας

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αργά χθες το βράδυ η Κάτω Βουλή της Γερμανίας αναμενόταν να ψηφίσει τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό επείγοντος χαρακτήρα και ύψους 750 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού στην οικονομία και στις επιχειρήσεις. Και όλα αυτά σε μια στιγμή που οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ύφεση της οικονομίας κατά 20% φέτος εξαιτίας της πανδημίας. Σε μία κοσμοϊστορική απόφαση για τα δεδομένα της Γερμανίας και της αμετακίνητης προσήλωσής της στις αρχές του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, που έχουν συμπεριληφθεί στο σύνταγμά της, η κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ θα δανειστεί πρώτη φορά μετά το 2013. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει το πακέτο στήριξης της οικονομίας, για την υλοποίηση του οποίου απαιτείται η προσωρινή αναστολή του ανώτατου ορίου στον δημόσιο δανεισμό. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Βερολίνου, η κυβέρνηση θα δανεισθεί φέτος 156 δισ. ευρώ, τα οποία –όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ– θα αρχίσουν να αποπληρώνονται από το 2023. Επ’ αυτού, προσέθεσε ότι «αφ’ ης στιγμής η κρίση ξεπεραστεί –και ελπίζουμε πως κάτι τέτοιο θα γίνει σε μερικούς μήνες– θα επανέλθουμε στην πολιτική λιτότητας και όσο το δυνατόν συντομότερα και στον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό».

Πρόβλεψη

Αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με έγκριτο οικονομολόγο του ινστιτούτου Ιfo της Γερμανίας, ενδεχομένως η εθνική οικονομία να συρρικνωθεί έως και 20% φέτος, δεδομένου ότι το κλίμα μεταξύ των εγχώριων επιχειρήσεων υποχώρησε σε επίπεδα ναδίρ και πρωτοφανή για την τελευταία δεκαετία. Σύμφωνα δε με την τελευταία έρευνα του Ιfo, ο δείκτης ο οποίος μετράει και αποτυπώνει το κλίμα που επικρατεί στις γερμανικές επιχειρήσεις, εμφάνισε τον μήνα Μάρτιο δραστική κάμψη στις 86,1 μονάδες από τις 96 μονάδες του Φεβρουαρίου.

Στη δέσμη μέτρων που κατήρτισε η γερμανική κυβέρνηση συμπεριλαμβάνονται ο δημόσιος δανεισμός 156 δισ. ευρώ, καθώς και ένα ταμείο ειδικού σκοπού για τη σταθεροποίηση της οικονομίας. Θα έχει κονδύλια 600 δισ. ευρώ, ώστε να διαθέτει σε πληγείσες επιχειρήσεις πιστώσεις και εγγυήσεις, καθώς και, όπου χρειάζεται, να αγοράζει μερίδια σε αυτές. Τα 400 δισ. ευρώ στο εν λόγω ταμείο θα αποτελούν εγγυήσεις, τα 100 δισ. ευρώ θα δίδονται για διάσωση εταιρειών και τα υπόλοιπα 100 δισ. ευρώ για δάνεια με κρατική εγγύηση. Ακόμα, έχει γίνει ειδική πρόβλεψη και για στήριξη των νεοφυών εταιρειών, πολλές εκ των οποίων είναι πολύ καινούργιες και δεν πληρούν τα γενικά κριτήρια υποβολής αίτησης για οικονομική στήριξη, όπως οι εδραιωμένες εταιρείες στη χώρα.

Πρώτα βήματα

Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός, που ισοδυναμεί με το περίπου 4,5% του ΑΕΠ της Γερμανίας, μετά την ψήφισή του από την Κάτω Βουλή θα υποβληθεί στην Ανω Βουλή αύριο Παρασκευή.

Πέραν αυτού, η κρατική τράπεζα KfW θα διαθέτει κεφάλαια 500 δισ. ευρώ για να ενισχύσει τη ρευστότητα των γερμανικών επιχειρήσεων. Κατά τις δηλώσεις Αλτμάιερ, αυτά είναι μόνον τα πρώτα βήματα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και των δυσμενών επιπτώσεών του, προσθέτοντας ότι το Βερολίνο έχει κατά νουν πως μετά την κρίση θα πρέπει να δώσει ώθηση στην οικονομία να κινητοποιηθεί και πάλι.

Οπως υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, «η κρίση είναι πρωτοφανής για τη χώρα, δεν υπάρχει καμία προηγούμενη εμπειρία και γι’ αυτό είναι αναγκαία η αλληλεγγύη». Συμπληρώνοντας, η υπουργός Δικαιοσύνης Κριστίνε Λάμπρεχτ, τόνισε ότι τάσσεται υπέρ μιας εθνικοποίησης επιχειρήσεων, εάν κριθεί αναγκαίο, ώστε να προστατευθούν από μία πτώχευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή