Πακέτο 502 δισ. δολ. δρομολογεί το Τόκιο

Πακέτο 502 δισ. δολ. δρομολογεί το Τόκιο

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ιαπωνία προστίθεται στη μακρά λίστα των χωρών που διοχετεύουν ρευστό στην οικονομία για την υποστήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων εξαιτίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιαπωνικής εφημερίδας Nikkei Asian Review, η χώρα προετοιμάζει πακέτο αξίας 502 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ποσόν που αντιστοιχεί περίπου στο 10% του ΑΕΠ της.

Οσον αφορά τα νοικοκυριά, η κυβέρνηση εξετάζει την ενίσχυση των πληγεισών οικογενειών μέσω επιδομάτων ύψους άνω των 1.700 δολαρίων. Από την άλλη πλευρά, όσες επιχειρήσεις επιβαρυνθούν από την πανδημία αναμένεται πως θα δικαιούνται έμμεση οικονομική ενίσχυση με τη μορφή κουπονιών ή δανείων με ευνοϊκότερους όρους.

Επιπλέον, η κυβέρνηση σκοπεύει να αναδιαμορφώσει το σύστημα απασχόλησης και να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις, έτσι ώστε να μπορούν να χορηγήσουν άδειες στους εργαζομένους τους χωρίς να προχωρήσουν σε απολύσεις. Τα μέτρα θα κινούνται κατά κύριο λόγο γύρω από την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τη Nikkei Asian Review, τα μέτρα πρόκειται να ανακοινωθούν αύριο σε αδρές γραμμές, αλλά οι λεπτομέρειες όσον αφορά τα επιδόματα θα οριστούν πιθανότατα μέσα στον Μάιο. Ενδεικτικά, η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει ποια από τα 53 εκατομμύρια ιαπωνικά νοικοκυριά θα δικαιούνται να κάνουν αίτηση για το επίδομα και εάν θα υπάρχουν περιορισμοί σε σχέση με τις ετήσιες αποδοχές τους.

Οταν η ιαπωνική κυβέρνηση είχε χορηγήσει επιδόματα μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση ανεξαρτήτως εισοδημάτων, πολλοί επέλεξαν να αποταμιεύσουν τα επιπλέον χρήματα και ως αποτέλεσμα η κατανάλωση παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα. Συνεπώς, αυτή τη φορά η κυβέρνηση αναμένεται πως θα ορίσει πλαφόν, ώστε να ενισχύσει περίπου 10 εκατομμύρια  νοικοκυριά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο η ιαπωνική κυβέρνηση είχε θέσει σε εφαρμογή ένα ακόμη πακέτο αξίας 233 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αναθέρμανση της οικονομίας, αλλά δεν έχει ακόμη διοχετευθεί όλο το ποσό.

Αναβολή

Επιπλέον βραχνάς για την ιαπωνική κυβέρνηση αποτελεί η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων μέχρι το 2021. Η χώρα είχε ήδη επενδύσει 12,6 δισεκατομμύρια δολάρια για τη φιλοξενία των Αγώνων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της οργανωτικής επιτροπής, η αναβολή υπολογίζεται πως θα κοστίσει επιπλέον περίπου 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω του επιπρόσθετου κόστους εργασίας και των μισθίων για τους απαραίτητους χώρους.

Ωστόσο, το κόστος της αναβολής δεν θα επιβαρύνει αποκλειστικά την ιαπωνική κυβέρνηση. Επιπλέον, το τελικό κόστος της ζημίας θα διαμορφωθεί μετά τις διαπραγματεύσεις με τους μετόχους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή