Τα μέτρα στήριξης ενίσχυσαν τις αγορές

Τα μέτρα στήριξης ενίσχυσαν τις αγορές

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γενική ευφορία επικράτησε χθες στα χρηματιστήρια στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, απόρροια του πακέτου στήριξης άνω των 2 τρισ. δολαρίων που ενέκρινε το αμερικανικό Κογκρέσο αλλά και της ετοιμότητας που επιδεικνύουν οι κεντρικές τράπεζες, καθώς τόσο η ΕΚΤ όσο και η αμερικανική Federal Reserve δρομολογούν απεριόριστες αγορές κρατικών και εταιρικών ομολόγων.  Οι επενδυτές δείχνουν να προεξοφλούν πως τα μέτρα στήριξης που αποφασίζουν κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες θα περιορίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο της επιδημίας.

Σημειώνουν, έτσι, άνοδο τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου. Η ευφορία στη Wall Street αποτυπωνόταν από την αρχή της συνεδρίασης στην άνοδο των βασικών δεικτών, με τον S&P 500 να σημειώνει άνοδο 4,74% αργά το βράδυ, οδεύοντας για την τρίτη συναπτή συνεδρίαση ανόδου. Παράλληλα, το βράδυ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης  Dow Jones κατέγραφε κέρδη 5,29%. Πτωτικά κινείτο αντιθέτως το πετρέλαιο, καθώς έπειτα από πιέσεις των Δημοκρατικών απορρίφθηκε το αίτημα της κυβέρνησης Τραμπ για 3 δισ. δολάρια με σκοπό την αγορά «μαύρου» χρυσού από αμερικανικές εταιρείες για την πλήρωση των αμερικανικών δεξαμενών στρατηγικών αποθεμάτων των ΗΠΑ. Ετσι το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν αργά το βράδυ στα 23,33 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 26,76 δολάρια το βαρέλι.

Την ίδια στιγμή, το υπ’ αριθμόν ένα ασφαλές καταφύγιο, το δολάριο, υποχωρούσε χθες για τρίτη συναπτή ημέρα, ενώ ανέκαμπτε ο χρυσός φτάνοντας αργά το βράδυ τα 1.638,75 δολάρια η ουγγιά. Το κλίμα της ευφορίας οδήγησε, άλλωστε, χθες σε άνοδο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Eurostoxx 50 να σημειώνει άνοδο 1,70%, τον δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου με κέρδη 1,46% και τον Xetra DAX της Φρανκφούρτης με +1,28%. Ανοδικά κινούνταν, άλλωστε, τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι ουσιαστικά αίρει κάθε περιορισμό στις αγορές ομολόγων.

Την ίδια στιγμή, πάντως, οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι τα άνευ προηγουμένου μέτρα που λαμβάνουν κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες αντανακλούν την κρισιμότητα της κατάστασης και οι επενδυτές πρέπει να παραμείνουν επιφυλακτικοί. Οπως, άλλωστε, τόνισε χθες ο Ολιβερ Μπλάμπουρν, διαχειριστής επενδύσεων χαρτοφυλακίου στην Janus Henderson Ivestors, «τα πακέτα στήριξης στοχεύουν στο να καθησυχάσουν τους φόβους έναντι του χείριστου δυνατού σεναρίου τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τις επιχειρήσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή