Στήριξη των φτωχότερων χωρών ζητεί το ΔΝΤ

Στήριξη των φτωχότερων χωρών ζητεί το ΔΝΤ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκληση προς τις οικονομικά ισχυρότερες χώρες-μέλη του ΔΝΤ απηύθυνε χθες η επικεφαλής του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ζητώντας ελάφρυνση του χρέους των φτωχότερων χωρών-μελών του που δοκιμάζονται σκληρά από την επιδημία και τις οικονομικές επιπτώσεις της. Ζητεί, άλλωστε, την αρωγή των ισχυρότερων οικονομιών για τη στήριξη ιδιαιτέρως των αναδυόμενων αγορών και των αναπτυσσόμενων οικονομιών.

Οπως επισημαίνει η κ. Γκεοργκίεβα, η επιδημία εξωθεί πολλές από τις αναδυόμενες χώρες να προσφεύγουν ταυτοχρόνως στο Ταμείο με μεγάλες ανάγκες χρηματοδότησης. Ειδικότερα, το πρόβλημα είναι σοβαρότερο για τις αναδυόμενες αγορές καθώς έχουν εγκαταλειφθεί πλήρως από το ξένο κεφάλαιο και αντιμετωπίζουν κρίση ρευστότητας. Την ίδια στιγμή πολλές φτωχές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με τη νέα κρίση ενώ επιβαρύνονται με ένα δυσβάσταχτο χρέος.

Ως εκ τούτου το Ταμείο ζητεί εσπευσμένα από τα μέλη του διπλασιασμό των πόρων του για να μπορέσει να ανταποκριθεί στα αλλεπάλληλα αιτήματα. Καλεί παράλληλα τις οικονομικά ισχυρότερες χώρες να αυξήσουν τη ρευστότητα σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω των «ειδικών τραβηχτικών δικαιωμάτων» (SDR), του ειδικού προγράμματος του Ταμείου, αλλά και μέσω των ανταλλαγών νομισμάτων στο πλαίσιο του ΔΝΤ. Ζητεί, τέλος, να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα σε πιστωτές προκειμένου να επιτευχθεί μια ελάφρυνση του χρέους των φτωχότερων χωρών στη διάρκεια της παγκόσμιας επιβράδυνσης.

Οπως επισήμανε η επικεφαλής του Ταμείου ύστερα από τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, οι αναπτυσσόμενες χώρες και οι αναδυόμενες αγορές αντιμετωπίζουν ταυτοχρόνως μια υγειονομική κρίση και μια αιφνίδια αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το χειρότερο όλων είναι όμως ότι πλήττονται από τις τεράστιες εκροές ξένων επενδυτικών κεφαλαίων που αναζητούν ασφαλή καταφύγια, ενώ ορισμένες από αυτές βλέπουν να καταρρέουν και οι τιμές των εμπορευμάτων που εξάγουν. Το Ταμείο διαθέτει 1 τρισ. δολάρια για τη στήριξη των χειμαζόμενων αυτών οικονομιών και θα συνεργαστεί για τον σκοπό αυτό με την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμού.

Σε ό,τι αφορά τις ανεπτυγμένες οικονομίες του G20, η κ. Γκεοργκίεβα υπογραμμίζει ότι έχουν ήδη λάβει πρωτοφανή μέτρα τόσο για να σώσουν ζωές όσο και για να θωρακίσουν τις οικονομίες τους. Τονίζει, πάντως, πως πρέπει τα μέτρα να στοχεύσουν κυρίως στα ευάλωτα νοικοκυριά και σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις ταυτοχρόνως, ώστε να διασφαλίσουν τη λειτουργία τους και την επιστροφή τους στην κανονικότητα. Προειδοποιεί ότι διαφορετικά θα παρέλθουν χρόνια για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του κύματος πτωχεύσεων και απολύσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή