Οι πρώτες θετικές ενδείξεις

Οι πρώτες θετικές ενδείξεις

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν και θετικές ενδείξεις από την εξέλιξη της πανδημίας. Και αυτές έχουν να κάνουν με το εξής: πρώτον, τα αυστηρά μέτρα περιορισμού, τα οποία μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών χωρών ξεκίνησε να εφαρμόζει περίπου δεκαπέντε ημέρες πριν, άρχισαν ουσιαστικά να αποδίδουν. Ο ρυθμός αύξησης των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων επιβραδύνεται και αυτό είναι ορατό στην Ευρώπη. Δεύτερον, διαπιστώνουμε ορισμένες προκαταρκτικές ενδείξεις για ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Κίνα.

Στη Γηραιά Ηπειρο, ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 17% τις τελευταίες δύο ημέρες εν συγκρίσει με την αύξηση του 28% από τις 25-27 Μαρτίου. Στις δε Ηνωμένες Πολιτείες, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων αυξήθηκε κατά 32% στις 165.000 την ίδια περίοδο έναντι του 56% από τις 25 έως τις 27 Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. Στην Κίνα, τα κρούσματα ελαττώθηκαν σε 2.700 από το αποκορύφωμα των 58.000 στις 18 Φεβρουαρίου.

Ο δείκτης διευθυντών προμηθειών του Μαρτίου στην Κίνα ξεπέρασε τις προβλέψεις και διαμορφώθηκε στις 52 μονάδες από τις 35,7 μονάδες τον Φεβρουάριο και τις εκτιμήσεις για 42-45 μονάδες. Ο δε δείκτης της επιχειρηματικής δραστηριότητας πλην μεταποίησης εμφάνισε και αυτός άνοδο στις 52,3 μονάδες από τις 29,6 μονάδες του Φεβρουαρίου. Βέβαια, τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιεί η Κίνα θα πρέπει πάντα να εξετάζονται με κάποια επιφύλαξη και ειδικά σε μια περίοδο κατά την οποία η χώρα προσπαθεί να κερδίσει έξωθεν εύσημα για τον τρόπο χειρισμού της κρίσης. Παρά ταύτα, η βελτίωση στον δείκτη διευθυντών προμηθειών εναρμονίζεται με άλλα δεδομένα καθημερινής οικονομικής δραστηριότητας, όπως η κατανάλωση γαιάνθρακα, η επιβατική κίνηση και τα συναφή, τα οποία δείχνουν πως υπάρχει ανάκαμψη από τα επίπεδα ναδίρ του Φεβρουαρίου.

Το σχέδιο δράσης για την Ευρώπη είναι πως, με πρόχειρους υπολογισμούς, βρίσκεται έξι εβδομάδες πίσω από την Κίνα. Παρά το γεγονός ότι οι τάσεις δεν ταυτίζονται ακριβώς, εν μέρει διότι τα ληφθέντα στην Ευρώπη μέτρα δεν είναι τόσο δρακόντεια, οι εξελίξεις στην Κίνα μάς επιτρέπουν μια κλεφτή ματιά στο μέλλον και στο πώς πιθανώς θα διαμορφωθεί. Η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη υποχώρησε τον Μάρτιο βάσει των στοιχείων του δείκτη διευθυντών προμηθειών. Η Γηραιά Ηπειρος πρέπει να διατηρήσει τα αυστηρά μέτρα περιορισμού για μερικές εβδομάδες ακόμη. Αλλά τα αποδεικτικά στοιχεία επιβράδυνσης στην εξάπλωση του ιού αναθερμαίνουν τις ελπίδες ότι τουλάχιστον ορισμένα από τα πιο σκληρά μέτρα μπορεί και να αρθούν τον Μάιο. Με λίγη καλή τύχη, οι οικονομικές τάσεις στην Ευρώπη θα ακολουθήσουν τις κινεζικές, αν και ενδεχομένως με ηπιότερο τρόπο. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε το σημείο καμπής για την ύφεση στην Ευρώπη λόγω του κορωνοϊού θα είναι πιθανώς τα τέλη του δευτέρου τριμήνου.

* Ο κ. Kallum Pickering είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή