Νέα μεγάλη πτώση στις διεθνείς αγορές

Νέα μεγάλη πτώση στις διεθνείς αγορές

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυσοίωνα άρχισε το δεύτερο τρίμηνο για τις αγορές στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να κλείνουν στο κόκκινο και τη Wall Street να σημειώνει μεγάλες απώλειες μέχρι αργά το βράδυ.

Στην Ευρώπη είχαν δοθεί στη δημοσιότητα τα τελευταία στοιχεία που φέρουν τον μεταποιητικό τομέα της Ευρωζώνης να υποχωρεί, καθώς αποτυπώνεται πλέον η αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας. Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (ΡΜΙ) υποχώρησε τον Μάρτιο στα χαμηλότερα επίπεδά του από τα μέσα του 2012, όταν η Ευρωζώνη βρισκόταν εν τω μέσω της κρίσης χρέους. Οπως τόνισε ο Ντέιβιντ Ονέλια, οικονομολόγος στην TS Lombard, «η επιχειρηματική δραστηριότητα και η παραγωγή έχουν περιοριστεί σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και τα μέτρα στήριξης δεν έχουν ακόμη αποδειχθεί αποτελεσματικά, γι’ αυτό και οι περισσότερες επιχειρήσεις παρουσιάζουν δραματική πτώση εσόδων, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε εκτίναξη της ανεργίας». Ο ίδιος προεξοφλεί πως το πρώτο εξάμηνο του έτους η Ευρωζώνη θα γνωρίσει βαθύτατη ύφεση ενώ η ανάκαμψη που θα ακολουθήσει στη συνέχεια θα είναι ήπια.

Αντανακλώντας αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 2,9% ύστερα από το πρώτο τρίμηνο του έτους που ήταν το χειρότερο των τελευταίων 18 ετών. Ομοίως, ο Eurostoxx 50 υποχώρησε κατά 3,83% και ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με απώλειες 3,83%, έχοντας, όμως, σημειώσει νωρίτερα πτώση έως και 4,22%. Στη Γερμανία, που επεκτείνει την αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας και οδεύει προς ύφεση, ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με απώλειες 3,94%. Μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η αγορά της χειμαζόμενης από την επιδημία Γαλλίας με τον δείκτη CAC 40 του Παρισιού να κλείνει με απώλειες 4,30%.

Εξίσου απογοητευτική ήταν η εικόνα του μεταποιητικού τομέα των ΗΠΑ, ενώ έχουν προηγηθεί στοιχεία που φέρουν την καταναλωτική εμπιστοσύνη στην υπερδύναμη να έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών. Το κλίμα στην αμερικανική αγορά βάρυνε, όμως, ιδιαίτερα από τη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι περιμένουν τους Αμερικανούς «δύο πολύ πολύ οδυνηρές εβδομάδες», όταν οι υπεύθυνοι θεμάτων Υγείας του Λευκού Οίκου ανέφεραν εκτίναξη του αριθμού των θανάτων από κορωνοϊό παρά τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί.

Ετσι, αργά το βράδυ ο δείκτης S&P υποχωρούσε κατά 3,65% καταγράφοντας την τρίτη συνεδρίαση πτώσης από τις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις. Την ίδια στιγμή ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones σημείωνε απώλειες κατά 3,38%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή