Ο κορωνοϊός μάρανε και τις ολλανδικές τουλίπες

Ο κορωνοϊός μάρανε και τις ολλανδικές τουλίπες

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποκλειστικά στα είδη πρώτης ανάγκης επικεντρώνονται οι καταναλωτές, αφήνοντας ολόκληρους κλάδους στάσιμους, μεταξύ αυτών και τον τομέα παραγωγής λουλουδιών. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, πολλοί σπεύδουν από το ξεκίνημα της άνοιξης να αγοράσουν άνθη ή φυτά για το σπίτι ή ως δώρα. Ωστόσο, η κρίση του κορωνοϊού έχει σχεδόν μηδενίσει τη ζήτηση για λουλούδια και μάλιστα ενόψει Πάσχα, της σημαντικότερης περιόδους για τους παραγωγούς και τους ανθοπώλες, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Deutsche Welle.

Η Ολλανδία ανήκει στους μεγαλύτερους παραγωγούς ανθέων στον κόσμο και σημείο κατατεθέν της αποτελούν οι τουλίπες, που τέτοια περίοδο κάθε χρόνο στολίζουν τεράστιες εκτάσεις της χώρας. Τα διάσημα τουριστικά αξιοθέατα των πάρκων με τουλίπες στην Ολλανδία παραμένουν φέτος άδεια. Από τα σημεία πώλησης λουλουδιών, που βρίσκονται δίπλα στις καλλιέργειες, περνούν πλέον ελάχιστοι πελάτες παρά τις εκπληκτικές προσφορές, όπως 50 τουλίπες έναντι μόλις 5 ευρώ. Αντιθέτως, τα προηγούμενα χρόνια, τα πάρκα της Ολλανδίας προσείλκυαν αυτή την περίοδο 1,5 εκατομμύριο τουρίστες κατά μέσον όρο.

Η Ολλανδία εξάγει φυτά και λουλούδια αξίας περίπου 6 δισ. ευρώ ετησίως. Επιπλέον, οι καλλιεργητές πωλούν περίπου 12 δισ. λουλούδια στις αγορές έξω από το Αμστερνταμ. Ωστόσο, σύμφωνα με την Deutsche Welle, οι εξαγωγές έχουν ανακοπεί σχεδόν εξ ολοκλήρου εξαιτίας των αυστηρών μέτρων περιορισμού που έχουν επιβληθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το κλείσιμο των συνόρων και η ανακοπή της οικονομικής δραστηριότητας οδηγούν τους παραγωγούς στο χείλος της χρεοκοπίας, δήλωσε ο Μισέλ βαν Σι, εκπρόσωπος της Royal Flora Holland. Πλέον, η αγορά έχει μείνει στάσιμη, διότι τα πάρτι γενεθλίων και τα μυστήρια είτε αναβάλλονται είτε λαμβάνουν χώρα σε κλειστό κύκλο. Επιπλέον, οι επισκέψεις σε νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας και σε σπίτια απαγορεύονται. «Οταν δεν επισκέπτεσαι πια κανέναν, δεν αγοράζεις λουλούδια», σχολίασε στην Deutsche Welle ο Μισέλ βαν Σι.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στη Γερμανία. Ο Νόρμπερτ Ενγκλερ, πρόεδρος της ένωσης εμπόρων ανθέων, δήλωσε ότι τουλίπες, πρίμουλα και μενεξέδες καταλήγουν στα σκουπίδια. Οι ζημίες ανέρχονται περίπου στο 80%, σύμφωνα με τον ίδιο. Τα σημεία πώλησης στα σούπερ μάρκετ, όπου πωλούνται συνήθως λουλούδια από την Αφρική, παραμένουν άδεια, διότι οι μεταφορές ανθέων από εκεί έχουν σταματήσει, εξήγησε ο Ενγκλερ. Για ζημίες μέχρι και 70% κάνει λόγο η Royal Flora Holland εκτιμώντας ότι αν συνεχιστεί η κρίση και τους επόμενους μήνες, οι ζημίες του κλάδου θα ανέλθουν στα 2 έως 3 δισ. ευρώ.

«Οταν ξεκίνησε η κρίση, πιστεύαμε ότι ο κόσμος θα εξακολουθούσε να αγοράζει λουλούδια», τόνισε ο Ενγκλερ. Σε ορισμένα κρατίδια της Γερμανίας τα ανθοπωλεία έκλεισαν, ενώ όπου παρέμειναν ανοικτά δεν υπάρχει αντίστοιχη ζήτηση, ενδεχομένως επειδή οι καταναλωτές θέλουν να εξοικονομήσουν χρήματα, φοβούμενοι χειρότερες μέρες, εκτιμά ο ίδιος.

Υπάρχει όμως ένας παραγωγός που αισιοδοξεί. Πρόκειται για τον Ολλανδό Γερούν Πάου, ο οποίος δημιούργησε ένα drive-through ανθοπωλείο, επιτρέποντας σε πελάτες και πωλητές να κρατούν την ενδεδειγμένη απόσταση ασφαλείας. Η ιδέα είχε τόσο μεγάλη επιτυχία, ώστε να σχηματίζονται καθημερινά ουρές αυτοκινήτων έξω από το κατάστημα, καθώς προσελκύονται πελάτες από την ευρύτερη περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή