Προς συμφωνία για μείωση της παραγωγής πετρελαίου

Προς συμφωνία για μείωση της παραγωγής πετρελαίου

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eυνοϊκά για τις διεθνείς κεφαλαιαγορές λειτούργησαν οι δηλώσεις του Aμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τράμπ ότι η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία (και κατά συνέπεια ο ΟΠΕΚ) θα ανακοινώσουν περικοπές στην παραγωγή τους. H εξέλιξη αυτή αντιστάθμισε της ανησυχίες των αγορών για τις συνέπειες του κορωνοϊού στην οικονομία και τη μεγάλη αύξηση του αριθμού των ανέργων στις ΗΠΑ. Το ευρώ υποχώρησε προς το δολάριο, ενώ, όπως ήταν αναμενόμενο, η τιμή του «μαύρου» χρυσού εκτινάχθηκε. Χθες, ανήλθε έως και 35% η τιμή του αργού Νέας Υόρκης στα 27,39 δολάρια το βαρέλι και κατά 47% η τιμή του Brent στο Λονδίνο στα 36,29 δολάρια το βαρέλι, αγγίζοντας τα υψηλότερα ενδοσυνεδριακά τους επίπεδα.

Το πετρέλαιο, πάντως, εξακολουθεί να βρίσκεται σε επίπεδα χαμηλότερα κατά 60% από τα αντίστοιχα στις αρχές του έτους. Μια συμφωνία για μειωμένη παραγωγή θα θέσει τέλος στον πόλεμο τιμών μεταξύ ΟΠΕΚ και Ρωσίας, ο οποίος είχε οδηγήσει σε αύξηση των προμηθειών πετρελαίου στην αγορά και καταβύθιση των τιμών του σε ναδίρ 18ετίας.

Κατά τις εκτιμήσεις του Ντόναλντ Τραμπ, όπως τις ανέφερε σε μηνύματά του στο Twitter, οι περικοπές μπορεί να φθάνουν τα 10 ή 15 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Χθες, ο πανευρωπαϊκός δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 0,42%, επωφελούμενος από την άνοδο στις μετοχές των ενεργειακών ομίλων. Πριν από το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 είχαν άνοδο της τάξεως του 0,91% και 1,14% αντιστοίχως.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με άνοδο 0,47%, με 0,27% ο DAX στην Φρανκφούρτη, με 0,33% ο CAC 40 στο Παρίσι, με 1,75% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με -0,08% ο ΙΒΕΧ στην Μαδρίτη. Το ευρώ αποδυναμώθηκε ως προς το δολάριο 0,9% σε 1,0864 δολάρια. Οπως επισημαίνουν αναλυτές σχετικά με τις εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου, πρόκειται για μία σταθεροποίησή της.

Η μείωση της παραγωγής αναμένεται να ενισχύσει την τιμή του εμπορεύματος και τον ενεργειακό κλάδο, «ο οποίος στις ΗΠΑ απασχολεί 10,3 εκατομμύρια άτομα» όπως παρατηρεί ο Τζιν Γκόλντμαν, διευθυντής επενδύσεων της Cetera Financial Group. Τέλος, η δραστική αύξηση των ανέργων στις ΗΠΑ λόγω πανδημίας επιτείνει την αβεβαιότητα, αλλά η αναμενόμενη άνοδος στην τιμή του πετρελαίου θα ενισχύσει έναν κλάδο, που έχει δεχθεί πλήγματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή