Η πανδημία μπορεί να σώσει τη Famar στη Γαλλία

Η πανδημία μπορεί να σώσει τη Famar στη Γαλλία

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτική διάσταση έχουν αρχίσει να λαμβάνουν οι συζητήσεις σχετικά με το μέλλον του εργοστασίου της φαρμακοβιομηχανίας Famar στη Λυών (Saint-Genis-Laval), ώστε να αποτραπεί το κλείσιμο της μονάδας. Τελευταία, μάλιστα, αυξάνονται οι φωνές όσων ζητούν την εθνικοποίησή της προκειμένου να μη διακοπεί η παραγωγή της εν μέσω μιας κρίσιμης περιόδου, όπου η ζήτηση για τα φαρμακευτικά σκευάσματα που παράγει είναι αυξημένη. Η συγκεκριμένη μονάδα της Famar, που ως όμιλος έχει αφετηρία την Ελλάδα, κατόπιν απόφασης του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου έχει τεθεί ήδη από τις 24 Ιουνίου του 2019 σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης. Ωστόσο, αρκετοί ζητούν να μην μπει «λουκέτο» στο συγκεκριμένο εργοστάσιο που απασχολεί πάνω από 250 εργαζομένους και παράγει 12 σκευάσματα υψηλής θεραπευτικής αξίας, καθώς, όπως μεταδίδουν και τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, η Famar στη Λυών αποτελεί τον μοναδικό παραγωγό σκευασμάτων χλωροκίνης στη Γαλλία. Η απόφαση για τη συνέχιση της δραστηριότητας της μονάδας θα εξεταζόταν στο πλαίσιο ακροαματικής διαδικασίας στις 17 Μαρτίου, ωστόσο αυτή αναβλήθηκε χωρίς να έχει ακόμη προσδιοριστεί μέχρι στιγμής ο χρόνος εξέτασης της υπόθεσης. Προς το παρόν, το εργοστάσιο της Famar στη Λυών, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, λαμβάνει παραγγελίες που θα της επιτρέψουν να συνεχίσει την παραγωγή της τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.

Ο επικεφαλής του κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) Ζαν-Λικ Μελανσόν τόνισε ότι «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ελλείψεις θεραπευτικών σκευασμάτων τα οποία έχουμε ανάγκη», ζητώντας την εθνικοποίηση του εργοστασίου της Famar στη Λυών. «Η Famar παράγει 12 φάρμακα τα οποία έχουμε ανάγκη» δηλώνει, επισημαίνοντας ότι η κρίση του κορωνοϊού θέτει στο τραπέζι των συζητήσεων το ζήτημα των εθνικοποιήσεων. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και γερουσιαστές του Σοσιαλιστικού κόμματος (PS) στην περιφέρεια Ρον-Αλπ, όπου εδρεύει το εργοστάσιο, Ανι Γκιλιεμό και Ζιλμπέρ-Λοθκ Ντεβινάζ οι οποίοι, όπως αναφέρει το site του franceinfo, ζητούν από την κυβέρνηση «να λάβει άμεση απόφαση λαμβάνοντας υπόψη και τις έκτακτες ανάγκες όσον αφορά την υγεία. Θεωρούμε απαραίτητο να εξεταστεί η εθνικοποίηση της εταιρείας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα». Μάλιστα και οι δύο ανέφεραν πως έχουν αποστείλει επιστολή και στον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ από τα μέσα Μαρτίου σχετικά με τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η Famar στη Λυών, χωρίς ωστόσο να λάβουν κάποια συγκεκριμένη απάντηση. Νωρίτερα τον Μάρτιο, σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τεθούν ορισμένες πληγείσες εταιρείες υπό τον έλεγχο του κράτους. «Δεν θα διστάσω να χρησιμοποιήσω όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχω για να προστατεύσω μεγάλες γαλλικές εταιρείες», ανέφερε σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους. «Αυτό μπορεί να επιτευχθεί είτε με ανακεφαλαιοποίηση είτε με απόκτηση ενός ποσοστού της εταιρείας. Μπορώ ακόμη να χρησιμοποιήσω και τον όρο εθνικοποίηση εάν χρειαστεί», πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο η μονάδα στην Λυών δεν κατόρθωσε να βρει ενδιαφερόμενο αγοραστή μετά και την απόφαση του αμερικανικού fund KKR να αποεπενδύσει και να βάλει πωλητήριο σε όλες τις μονάδες του πολυεθνικού ομίλου. Ο όμιλος Famar, που ιδρύθηκε από την οικογένεια Μαρινόπουλου, διαθέτει παραγωγικές μονάδες  σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Ολλανδία και Καναδά. Εξαιτίας των ζημιογόνων γαλλικών μονάδων, αποφασίστηκε η τμηματική πώληση της Famar, με τη γαλλική φαρμακοβιομηχανία Delpharm να θέτει από τον Νοέμβριο του 2019 στον έλεγχό της τρεις μονάδες που διατηρεί ο όμιλος σε Γαλλία, μία στην Ολλανδία και άλλη μία στον Καναδά (βόρειος τομέας). Πρόσφατα, τα δύο fund Elements Capital Management και York Capital ανέλαβαν τον έλεγχο των δραστηριοτήτων της Famar σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία, με στόχο την ανάπτυξή τους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή