Επιδείνωση των οικονομικών στοιχείων εξαιτίας της πανδημίας

Επιδείνωση των οικονομικών στοιχείων εξαιτίας της πανδημίας

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση στην ιστορία του κατέγραψε τον Μάρτιο ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών της HIS Markit PMI στην Ευρωζώνη, υποχωρώντας στο ιστορικό χαμηλό των 29,7 μονάδων από 51,6 μονάδες τον Φεβρουάριο, καθώς η έξαρση της επιδημίας του κορωνοϊού (COVID-19) οδήγησε στο κλείσιμο των επιχειρήσεων σε πολλές χώρες και στην έντονη μείωση της ζήτησης από το εσωτερικό και το εξωτερικό.

Η συνολική συρρίκνωση ήταν μεγαλύτερη για τον τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος παρουσίασε περισσότερη ευαισθησία κατά τις πρώτες εβδομάδες της παρούσας διαταραχής, με τον αντίστοιχο δείκτη να υποχωρεί στο ιστορικό χαμηλό των 26,4 μονάδων από 52,6 τον προηγούμενο μήνα. Τα στοιχεία της έρευνας της PMI υπέδειξαν δριμεία επιδείνωση και του κλίματος του μεταποιητικού τομέα στην Ευρωζώνη, με τον εν λόγω δείκτη να μειώνεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2009 (44,5 μονάδες από 49,2 τον Φεβρουάριο). Η αρνητική επίδραση της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού ήταν εμφανής και στην επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, με τα επιδόματα ανεργίας να διπλασιάζονται στο νέο ιστορικό υψηλό των 6,6 εκατ. την προηγούμενη εβδομάδα.

Με ολοένα και περισσότερες χώρες να ενισχύουν τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού και τις επακόλουθες επιπτώσεις στον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, η στροφή των επενδυτών σε άμεσα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία οδήγησε χθες τον δολαριακό δείκτη DXY σε υψηλό εβδομάδας 100,777 στις αγορές της Ευρώπης, σημειώνοντας εβδομαδιαία κέρδη της τάξεως του 2,5%. Η ενίσχυση του δολαρίου, αλλά και η αδυναμία συμφωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης για μια ενιαία στρατηγική διαχείρισης της κρίσης, έπληξαν το κοινό νόμισμα, με την ισοτιμία ευρώ/δολάριο να υποχωρεί αντίστοιχα σε χαμηλό 9 ημερών, 1,0781, με εβδομαδιαίες απώλειες περίπου 3,2%.

Στις αγορές κυβερνητικών ομολόγων, η αύξηση της αβεβαιότητας στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ταχείας εξάπλωσης του κορωνοϊού οδήγησε τους επενδυτές στο παραδοσιακά ασφαλές καταφύγιο των αμερικανικών κυβερνητικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να υποχωρεί σε χαμηλό τριών εβδομάδων 0,57% την Πέμπτη, προτού αυξηθεί χθες μερικώς στο 0,59% στις αγορές της Ευρώπης. Αντίθετα, ανοδικά κινήθηκαν την εβδομάδα που διανύσαμε οι αποδόσεις των κυβερνητικών ομολόγων στην Ευρώπη αντικατοπτρίζοντας την πίεση μετά τις νέες εκδόσεις από Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία για τη χρηματοδότηση των κυβερνητικών προγραμμάτων στήριξης, με την απόδοση του 10ετούς γερμανικού τίτλου να ανέρχεται σε υψηλό εβδομάδας -0,41% την Πέμπτη προτού υποχωρήσει μερικώς στην περιοχή του -0,44% χθες, την ώρα συγγραφής του άρθρου, ενισχυμένη κατά 5 μ.β. σε εβδομαδιαία βάση.

* Η κ. Ολγα Κοσμά είναι ερευνήτρια οικονομολόγος του Τομέα Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή