Τζεντιλόνι: Αμεση ανάγκη για κοινό δημοσιονομικό εργαλείο κατά του ιού

Τζεντιλόνι: Αμεση ανάγκη για κοινό δημοσιονομικό εργαλείο κατά του ιού

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ της έκδοσης κοινού χρέους για τη στήριξη των οικονομιών της Ε.Ε. τάχθηκε εκ νέου προ ολίγου ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι.

Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του ινστιτούτου Bruegel, ο κ. Τζεντιλόνι είπε ότι θα ήταν αδιανόητο αυτή η κρίση να «διευρύνει την απόκλιση μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης… αυτό θα ήταν πολύ επικίνδυνο».

«Πρέπει να οικοδομήσουμε συναίνεση» γύρω από την πρόταση ότι η δημοσιονομική προσπάθεια που θα χρειαστεί μετά την υποχώρηση της πανδημίας «πρέπει να περιλαμβάνει ένα κοινό εργαλείο», το οποίο πρέπει να δημιουργηθεί «στις επόμενες εβδομάδες και μήνες, όχι να πάρει χρόνια», τόνισε ο Ιταλός επίτροπος και πρώην πρωθυπουργός. Όπως ανέφερε, η «αμοιβαιοποίηση των υποχρεώσεων» αφορά το μέλλον και συγκεκριμένα την αντιμετώπιση της πανδημίας, όχι τα χρέη του παρελθόντος.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τζεντιλόνι, σε κοινό του άρθρο σήμερα σε σειρά ευρωπαϊκών εφημερίδων με τον επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν (που έχει διατελέσει υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας), πρότειναν τη δημιουργία ενός νέου ταμείου, χρηματοδοτούμενου από φόρους, το οποίο θα εκδώσει κοινά μακροπρόθεσμα ομόλογα για τη χρηματοδότησης της ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η πρότασή τους θυμίζει σε πολλά την πρόταση για ένα αντίστοιχου χαρακτήρα ταμείο που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα η Γαλλία διά στόματος του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ.

Σημειώνεται πάντως ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν συμμερίζεται τον ενθουσιασμό των δύο επιτρόπων για τα ευρω-ομόλογα. Σε πρόσφατη τοποθέτησή της είπε ότι κατανοεί το δισταγμό της Γερμανίας απέναντι στην ιδέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή