Επιβραδύνεται η πανδημία, ενισχύονται οι αγορές

Επιβραδύνεται η πανδημία, ενισχύονται οι αγορές

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική άνοδο σημείωσαν χθες οι αγορές ανά τον κόσμο, καθώς σε πολλές από τις κατεξοχήν πληγείσες χώρες διαφαίνεται επιβράδυνση της επιδημίας. Εχει, άλλωστε, προηγηθεί μία εβδομάδα υποχώρησης των αγορών που ενθαρρύνει μερίδα των επενδυτών να επωφεληθεί από τις χαμηλές τιμές, ενώ κλίμα αισιοδοξίας καλλιεργούν και οι πρωτοφανείς δέσμες μέτρων στήριξης της οικονομίας που αποφασίζουν πολλές κυβερνήσεις.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο και έκλεισε με κέρδη 3,7%, καθώς η Ιταλία και η Ισπανία ανακοίνωσαν τον μικρότερο αριθμό θανάτων των δύο τελευταίων εβδομάδων, ενώ Γερμανία και Γαλλία ανέφεραν τον μικρότερο αριθμό των τελευταίων ημερών. Ετσι, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με κέρδη 3,08%, παρά την είδηση ότι εισήχθη στο νοσοκομείο ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Παράλληλα, ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με κέρδη 5,77%, με άνοδο 8,2% να σημειώνει ο δείκτης SXTP που ακολουθεί τις μετοχές των ταξιδιωτικών εταιρειών  και κατά 9,5% να εκτινάσσεται ο δείκτης μετοχών των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών SXAP. Παράλληλα, ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού έκλεισε με κέρδη 4,61% και ο ΙΒΕΧ της Μαδρίτης με κέρδη 4%.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei  έκλεισε με κέρδη 4,24%, καθώς είχε προηγηθεί η ανακοίνωση δέσμης μέτρων για την τόνωση της οικονομίας. Υποχώρησε, πάντως, το γιεν, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στις μετοχές και εγκατέλειψαν χθες τα ασφαλή καταφύγια όπως τα κρατικά ομόλογα. Η ΕΚΤ στήριξε, πάντως, χθες τα ομόλογα της Ιταλίας με αγορές ύψους 11,9 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του νέου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 750 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε στις 26 Μαρτίου και το οποίο δεν υπόκειται στους περιορισμούς των προηγούμενων προγραμμάτων.

Στο μεταξύ, η Wall Street πήρε ώθηση από τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου ότι διαφαίνονται ελπίδες πως η επιδημία αρχίζει να επιβραδύνεται. Ετσι, ο S&P500  σημείωνε το βράδυ άνοδο 6,25%  και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones  5,20%. Πτωτικά κινήθηκαν, αντιθέτως, οι τιμές του πετρελαίου, καθώς ο ΟΠΕΚ ανέβαλε για την Πέμπτη την κρίσιμη συνεδρίαση στην οποία αναμένεται να συζητηθεί η προοπτική νέας συμφωνίας για μείωση της παραγωγής. Ετσι οι τιμές του αργού ΗΠΑ κυμαίνονταν το βράδυ στα 26,61 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 6,10%, ενώ το Brent κυμαινόταν στα 32,83 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 3,75%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή