Με δέσμη μέτρων 1 τρισ. δολ. θωρακίζεται η ιαπωνική οικονομία

Με δέσμη μέτρων 1 τρισ. δολ. θωρακίζεται η ιαπωνική οικονομία

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο εβδομάδες μετά την καθοριστική για την ιαπωνική οικονομία απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να αναβάλει τους Ολυμπιακούς Αγώνες για το επόμενο έτος, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε ανακοίνωσε τη Δευτέρα δέσμη μέτρων ύψους σχεδόν 1 τρισ. δολαρίων.

Με το πλήγμα από την αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας να είναι καίριο σε συνδυασμό με την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων, η ιαπωνική κυβέρνηση σπεύδει να θωρακίσει την οικονομία της από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Οι λεπτομέρειες σχετικά με τα μέτρα αναμένεται να διευκρινιστούν σήμερα, πάντως σύμφωνα με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, θα εφαρμοστούν σε δύο φάσεις και θα προορίζονται για τη στήριξη τόσο των επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών της χώρας.

Η δέσμη μέτρων θα ανέλθει συγκεκριμένα σε 108 τρισ. γιεν, ποσό αντίστοιχο των 898 δισ. δολαρίων, που αντιπροσωπεύει το 20% του ιαπωνικού ΑΕΠ. Από αυτά, τα 6 τρισ. γιεν θα διατεθούν ως επιταγές απευθείας στα ιαπωνικά νοικοκυριά, αλλά και στις μικρές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού. Προσφέρει επίσης στις επιχειρήσεις της χώρας παράταση του χρόνου αποπληρωμής των φόρων καθώς και των εργοδοτικών εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, συνολικού ύψους 26 τρισ. γιεν, ποσό αντίστοιχο των 238,4 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο της ιαπωνικής κυβέρνησης που διέρρευσε στο Bloomberg, η πρώτη φάση εφαρμογής της δέσμης μέτρων θα έχει στόχο να αποτρέψει τις απολύσεις και τις πτωχεύσεις επιχειρήσεων. Σε δεύτερη φάση θα ληφθούν μέτρα με στόχο την ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας, όταν πλέον θα έχει αντιμετωπιστεί η πανδημία και η χώρα θα πρέπει να ανασυρθεί από την ύφεση που όλοι προβλέπουν πως θα είναι βαθύτατη. Το έγγραφο αναφέρει, επίσης, ότι η ιαπωνική κυβέρνηση σκοπεύει να διαθέσει 300.000 γιεν, ποσό αντίστοιχο των 2.750 δολαρίων, για κάθε νοικοκυριό χαμηλού εισοδήματος που έχει πληγεί από την επιδημία, καθώς και σε νοικοκυριά που έχουν μικρά παιδιά.

Για τις επιχειρήσεις της χώρας προβλέπει μεγάλες επιδοτήσεις σε όσες αποφεύγουν τις απολύσεις και κρατούν όλους τους υπαλλήλους τους στο μισθολόγιό τους. Οσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί από την πανδημία θα έχουν το δικαίωμα να μεταφέρουν τα εισοδήματά τους και τους φόρους τους στο επόμενο έτος, ενώ ορισμένες κατηγορίες μικρών επιχειρήσεων θα τύχουν ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης με γενναίες μειώσεις της φορολογικής επιβάρυνσής τους έως και πλήρη μηδενισμό της.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει καταγραφεί αύξηση της ανεργίας στην Ιαπωνία, με το ποσοστό να παραμένει αμετάβλητο στο 2,4% τον Φεβρουάριο. Εχει, ωστόσο, καταγραφεί ραγδαία μείωση του ποσοστού των διαθέσιμων θέσεων εργασίας, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών. Τα τελευταία στοιχεία καταδεικνύουν, άλλωστε, ότι αυξήθηκαν ταχύτατα τα δάνεια εκτάκτου ανάγκης που προσφέρει η κυβέρνηση σε όσους έχασαν τη θέση εργασίας τους ή υφίστανται μείωση μισθών.

Δεύτερη φάση

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που θα εφαρμοστούν σε δεύτερη φάση, αυτά στοχεύουν στην τόνωση της κατανάλωσης και του τουρισμού, καθώς και επιδοτήσεις στις οικονομίες περιφερειών που έχουν δεχθεί ισχυρότερο πλήγμα. Και μόνον η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων εξαιτίας της πανδημίας συνεπάγεται μεγάλο πλήγμα για την ιαπωνική οικονομία. Η Ιαπωνία έχει δαπανήσει πάνω από 12 δισ. δολάρια για την προετοιμασία του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος, ενώ διακυβεύονται τεράστια ποσά για τους χορηγούς και τα ΜΜΕ που είχαν αναλάβει τη μετάδοση των Αγώνων. Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η αναβολή των Ολυμπιακών θα κοστίσει στην Ιαπωνία μείωση της εγχώριας κατανάλωσης τόσο από τον πληθυσμό της όσο και από τους επισκέπτες κατά 550 δισ. γιεν, ποσό αντίστοιχο των 4,5 δισ. δολαρίων μέσα στο 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή