ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σημαντικά κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές

Σημαντικά κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές

Oι ελπίδες των επενδυτών ότι η εξάπλωση της πανδημίας ενδεχομένως να επιβραδύνεται σε ορισμένες μεγάλες οικονομίες ενίσχυσαν τις διεθνείς κεφαλαιαγορές χθες και οι δείκτες σημείωσαν σημαντική άνοδο. Στη Γηραιά Ηπειρο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 είχε αναρριχηθεί έως και 3,3% για να κλείσει με κέρδη της τάξεως του 1,88%, διότι ο ρυθμός αύξησης νέων κρουσμάτων στην Ιταλία, όπου και το επίκεντρο της πανδημίας στην Ευρώπη, επιβραδύνθηκε. Στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, στην αμερικανική αγορά, αργά χθες οι δείκτες σημείωναν επίσης άνοδο, δεύτερη ημέρα στη σειρά. Ο S&P 500 κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης σημείωνε κέρδη έως και 3,5%, αλλά λίγο πριν από το κλείσιμο ενισχυόταν 1,59% και 1,78% ο δείκτης Dow Jones. Το ευρώ ενδυναμώθηκε ως προς το δολάριο κατά 1,1% στο 1,0899 δολάριο, εμφανίζοντας την πρώτη άνοδό του σε διάστημα μεγαλύτερο από μία εβδομάδα. Η στερλίνα παρουσίασε άνοδο ως προς το δολάριο 0,9% στο 1,2343 δολάριο παρά το ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός νοσηλεύεται στην εντατική λόγω κορωνοϊού. Το πετρέλαιο ενισχύθηκε χθες λόγω προσδοκιών πως επίκειται συμφωνία για μείωση της παραγωγής του. Το αργό Νέας Υόρκης με κέρδη 0,8% ανήλθε στα 26,09 δολάρια το βαρέλι.

Οπως επισημαίνει ο Σον Κρουζ, διευθυντής τμήματος στρατηγικής συναλλαγών στην TD Ameritrade, «σήμερα πολλοί άνθρωποι δίνουν έμφαση στα δημοσιεύματα και στις ανακοινώσεις, που θέλουν τα κρούσματα να έχουν φθάσει στο ανώτατό σημείο τους ή, τουλάχιστον, να δείχνουν πιο αργή αύξηση επί του παρόντος». Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την πιο δυναμική επίδοση είχε η Φρανκφούρτη με άνοδο του δείκτη DAX κατά 2,79%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με κέρδη 2,19%, στο Παρίσι ο CAC 40 με 2,12%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB με άνοδο 2,19%, ενώ στη Μαδρίτη ο IBEX έκλεισε με κέρδη 2,30%.

Τις καλύτερες επιδόσεις είχαν οι μετοχές των ομίλων ταξιδίων και ψυχαγωγίας, ειδικά με την αρωγή της εντυπωσιακής ανόδου της τιμής της μετοχής της Cineworld κατά 49%. Αφορμή στάθηκε η είδηση ότι συζητεί με πιστωτές για εξασφάλιση ρευστότητας, διότι λόγω της καραντίνας αναγκάστηκε να κλείσει και τα 787 σινεμά της σε 100 χώρες του κόσμου.