Εκκληση προς το G20 να στηρίξει τις φτωχές χώρες

Εκκληση προς το G20 να στηρίξει τις φτωχές χώρες

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δεινή θέση έχουν περιέλθει οι οικονομίες των αναπτυσσόμενων και φτωχών χωρών στην Αφρική, στη νοτιοανατολική Ασία και στη Λατινική Αμερική εξαιτίας της επέλασης του κορωνοϊού, κλονίζοντας περαιτέρω τα ήδη ευπαθή συστήματα υγείας τους. Σε αγωνιώδη επιστολή τους προς την Ομάδα των Είκοσι (G20), 165 ηγετικές προσωπικότητες ζητούν άμεση και συντονισμένη δράση για την αντιμετώπιση αμφοτέρων των επειγόντων θεμάτων, της επιδημίας και της οικονομικής κρίσης εξαιτίας της.

Στην ομάδα των αποστολέων συγκαταλέγονται πρώην και νυν πολιτικοί, εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας πολιτών, που προειδοποιούν το G20 ότι η πανδημία θα επανέλθει εάν δεν ληφθούν επειγόντως μέτρα για τη στήριξη των συστημάτων δημόσιας υγείας σε Αφρική και Λατινική Αμερική, και δεν δοθούν άμεσα για τον σκοπό αυτό 8 δισεκατομμύρια δολάρια – ειδάλλως, θα υπάρξει και δεύτερο κύμα πανδημίας.

Οι 165 συνέταξαν την επιστολή, θέλοντας να επιστήσουν την προσοχή στην ηγεσία των είκοσι προηγμένων και αναδυόμενων χωρών, οι οποίες προσφάτως δεσμεύθηκαν να διαθέσουν 5 δισεκατομμύρια δολάρια (για τη διάσωση θέσεων εργασίας και την ενίσχυση των συστημάτων δημόσιας υγείας).

Στα αιτήματα περιλαμβάνεται και η διαγραφή χρεών για τις φτωχότερες χώρες και η αύξηση στα κονδύλια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας προς αυτές. Διευκρινίζουν πως η κατεπείγουσα κατάσταση στη δημόσια υγεία δεν θα λήξει απλώς ελέγχοντας την ασθένεια σε μία χώρα και μόνο, αλλά και με το να διασφαλιστεί η ανάκαμψη από την πανδημία παντού. Eπιπλέον, αναφέρουν ότι πέραν της αιτούμενης χρηματοδότησης των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι αναπτυσσόμενες χώρες θα χρειαστούν 150 δισεκατομμύρια δολάρια για την υγεία και την οικονομία τους. Ακόμη οι 165 ζητούν γενναιόδωρη ελάφρυνση οφειλών ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Αφρική από τις πιστώτριες χώρες της, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

ΔΝΤ

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, περιέγραψε την τωρινή κατάσταση ως κάτι πρωτόγνωρο, υπενθυμίζοντας ότι ο διεθνής οργανισμός έχει στο οπλοστάσιό του 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για τη διεθνή οικονομία και επιμέρους κονδύλια και προγράμματα ελάφρυνσης χρέους για τις φτωχές χώρες σε Αφρική, Ασία και Λατινική Αμερική. Μέχρι στιγμής στον διεθνή οργανισμό έχουν προστρέξει περισσότερες από 90 χώρες για να ζητήσουν οικονομική ενίσχυση. Στην περίπτωση της Νιγηρίας, της πιο πολυπληθούς χώρας της Αφρικής με πληθυσμό 200 εκατομμυρίων, το πρόβλημα είναι διττό. Οπως δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας Ζαϊνάμπ Αχμέντ, η εθνική οικονομία ίσως περιπέσει σε ύφεση εάν δεν υπάρξουν μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων του ιού. Ισως η συρρίκνωση να φθάσει το 3,4%. Πέραν τούτου οι τιμές των τροφίμων, όπως του ρυζιού, αυξήθηκαν 30% τις τελευταίες 4 ημέρες του Μαρτίου, όπως αναφέρει το Bloomberg. Αλλες χώρες, όπως η Νότια Αφρική, η Ζιμπάμπουε και η Μποτσουάνα έχουν κινηθεί με μέτρα στήριξης της οικονομίας τους και των πιο αδύναμων πολιτών τους. Η διεθνής οργάνωση αναπτυξιακών προγραμμάτων Oxfam υπογραμμίζει ότι ναι μεν κάθε χώρα αγωνίζεται να αντεπεξέλθει σε ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά ο αντίκτυπος στις φτωχότερες είναι δυσανάλογος. Ζητεί την κατάρτιση ενός παγκόσμιου κατεπείγοντος σχεδίου δημόσιας υγείας ως απάντηση στην πανδημία, στο πλαίσιο του οποίου θα προβλεπόταν κονδύλι 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων – αυτό θα σήμαινε διπλασιασμό της χρηματοδότησης των συστημάτων υγείας στις 85 φτωχότερες χώρες του κόσμου, όπου ζουν σχεδόν 3,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι.

Ανεπαρκή μέτρα στην Ινδία

Το χτύπημα στην Ινδία από τον κορωνοϊό ήλθε να επιδεινώσει την κατάσταση στην οικονομία της, η οποία όπως προβλέπει η Goldman Sachs θα περισταλεί 1,4% το πρώτο τρίμηνο και 3,8% το δεύτερο. Η γενική καραντίνα και η απαγόρευση κυκλοφορίας έχουν εγκλωβίσει την Ινδία ανάμεσα στη φτώχεια και στην πανδημία, ενώ η κατανάλωση έχει δραστικά συρρικνωθεί – σημειωτέον πως η κατανάλωση ισοδυναμεί με το 60% της ινδικής οικονομίας. Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έχει επιβάλει καραντίνα μέχρι τις 15 του μηνός ως τον μοναδικό τρόπο για να ανασχέσει τη μετάδοση του ιού. Τα πακέτα στήριξης, τα οποία θεωρούνται ανεπαρκή, φθάνουν μόλις το 0,8% του ΑΕΠ, ενώ η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια 75 μονάδες βάσης και διοχέτευσε ρευστότητα στην αγορά αντίστοιχη με το 3,2% του ΑΕΠ. Κι ενώ περιορίστηκαν στα σπίτια τους ή στα παραπήγματά τους 1,3 δισ. άνθρωποι, εκατομμύρια από αυτούς βρέθηκαν από τη μία στιγμή στην άλλη χωρίς δουλειά και χωρίς τροφή. Και οι περισσότεροι ζούσαν με το ελάχιστο εισόδημα. Μέχρι στιγμής έχουν δημοσιοποιηθεί 1.251 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 32 θάνατοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Βέβαια, εάν συγκρίνει κανείς τους αριθμούς αυτούς με τους αντίστοιχους σε ΗΠΑ, Κίνα και Ιταλία, θα δει πως είναι μικροί. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι αξιωματούχοι των οργανισμών δημόσιας υγείας, η χώρα απλώς απέχει μερικές εβδομάδες από το να εμφανίσει δραστική αύξηση κρουσμάτων, που πιθανότατα θα υπερφορτώσουν το αδύναμο σύστημα περίθαλψης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή