Economist: Το παγκόσμιο ΑΕΠ θα χάσει 2,5% το 2020

Economist: Το παγκόσμιο ΑΕΠ θα χάσει 2,5% το 2020

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ύφεση πιο βαθιά από την αντίστοιχη της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 θα καταγράψει η παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με το Economist Intelligence Unit, το οποίο διερευνά τις επιπτώσεις του κορωνοϊού διεθνώς και προβλέπει πτώση 2,5% του ΑΕΠ για το 2020.

«Από τη μία πλευρά, τα μέτρα καραντίνας, οι ασθένειες και το αρνητικό καταναλωτικό και επιχειρηματικό κλίμα θα καταστείλουν τη ζήτηση. Την ίδια ώρα, το κλείσιμο εργοστασίων και η αποδιοργάνωση στις εφοδιαστικές αλυσίδες θα δημιουργήσουν επιπλοκές στην προσφορά», υπογραμμίζει η μονάδα ανάλυσης του Economist.

Το αντίστοιχο report δουλεύει με το σενάριο ότι το οικονομικό σοκ θα επικεντρωθεί κυρίως στο πρώτο μισό του έτους: «Αναμένουμε μια μέτρια ανάκαμψη της παγκόσμιας παραγωγής κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020, υπό την προϋπόθεση ότι η εξάπλωση του κορωνοϊού θα περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό σε παγκόσμιο επίπεδο και δεν θα εμφανιστεί ένα δεύτερο ή τρίτο κύμα πανδημίας».

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, ο αντίκτυπος στην εμπιστοσύνη και στη ζήτηση θα είναι μακροχρόνιος, καθώς η αβεβαιότητα θα οδηγήσει σε αυξημένα προληπτικά μέτρα εξοικονόμησης ανάμεσα στα νοικοκυριά, καθώς και σε καθυστερήσεις στις επενδύσεις των επιχειρήσεων.

Επιπλέον, ορισμένοι καταναλωτές ενδέχεται να συνεχίσουν με δική τους πρωτοβουλία την καραντίνα ακόμη και μετά την άρση των μέτρων από τις κυβερνήσεις, γεγονός που θα περιορίσει την ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης. Στο μεταξύ, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εκδήλωσης κρίσεων κρατικού χρέους.

Ως προς την ιταλική οικονομία, η οποία πλήττεται περισσότερο από τον ιό, το EIU κάνει λόγο για πτώση της τάξης του 5% από το πρώτο στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή