Πρόσθετη ρευστότητα 2,3 τρισ. δολ. από τη Fed

Πρόσθετη ρευστότητα 2,3 τρισ. δολ. από τη Fed

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιπλέον μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας ύψους 2,3 τρισ. δολαρίων ανακοίνωσε χθες η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών (Fed), αποσκοπώντας στο να στηρίξει μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την τοπική αυτοδιοίκηση, που δοκιμάζονται από την κρίση του κορωνοϊού.

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος της τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, «ο ρόλος μας είναι να παρέχουμε όσον το δυνατόν περισσότερη ανακούφιση και σταθερότητα αυτήν την περίοδο με την περιορισμένη οικονομική δραστηριότητα – εξ ου και η κινητοποίησή μας στοχεύει να εξασφαλίσουμε όσο πιο ζωηρή ανάκαμψη για την οικονομία».

Ειδικότερα, η δέσμη μέτρων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ επιμερίζεται σε πιστώσεις ύψους έως και 600 δισ. δολαρίων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες βρέθηκαν ξαφνικά να κατεβάζουν ρολά. Το πρόγραμμα ονομάζεται «Main Street Lending Fund» και προβλέπει τραπεζικά δάνεια τεσσάρων ετών με αναβολή πληρωμής κεφαλαίου και τόκων επί ένα έτος. Στην ανακοίνωσή της, η Fed διευκρίνισε ότι όσες εταιρείες προστρέξουν για βοήθεια θα πρέπει να κάνουν εύλογες προσπάθειες να διατηρήσουν το προσωπικό τους και να μην το απολύσουν – πόσο μάλλον όταν η ανεργία φθάνει σε επίπεδα που θυμίζουν εκείνα της Μεγάλης Υφεσης του 1929.

Ειδικότερα, η ανεργία στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει εκτιναχθεί μετά την εξάπλωση του κορωνοϊού, επαληθεύοντας όσους δυσοίωνα προβλέπουν ότι θα φτάσουν μέσα στον Απρίλιο τα 20 εκατομμύρια όσοι δεν απασχολούνται. Την εβδομάδα 30 Μαρτίου-4 Απριλίου υποβλήθηκαν 6,6 εκατομμύρια νέες αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος, με τον συνολικό αριθμό των ανέργων να ανέρχεται σήμερα στο επίπεδο ρεκόρ των 16,78 εκατομμυρίων ανέργων από τις 16 Μαρτίου.

Πέραν τούτου, μία άλλη πτυχή του νέου προγράμματος στήριξης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας με την επωνυμία «Municipal Liquidity Facility» θα παρέχει έως και 500 δισ. δολάρια σε πολιτειακές κυβερνήσεις και τοπικούς άρχοντες, ούτως ώστε να αποτραπεί η εμφάνιση δημοσιονομικών ελλειμμάτων και να βοηθηθούν να στρέψουν τις δαπάνες τους σε κρίσιμης σημασίας πρωτοβουλίες. Ο δανεισμός θα λάβει τη μορφή αγοράς από τη Fed βραχείας διάρκειας τραπεζογραμματίων από πολιτείες, κομητείες και πόλεις. Το τρίτο τμήμα του προγράμματος αφορά μεγαλύτερες και ευρύτερου βεληνεκούς αγορές τίτλων από την πρωτογενή και τη δευτερογενή αγορά, ώστε να προσθέσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα επιπρόσθετη ρευστότητα στην αγορά με αποδέκτες νοικοκυριά, εργοδότες και επιχειρήσεις. Τέλος, όσες επιχειρήσεις αντλήσουν κεφάλαια από το εν λόγω πρόγραμμα της Fed υπόκεινται σε περιορισμούς όσον αφορά τη διανομή μερίσματος και την επαναγορά μετοχών και για διάστημα ενός έτους, αφότου εξοφληθεί το δάνειο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή