Σεντένο: Ζητούμενο η «ισορροπημένη, χωρίς αποκλεισμούς» ανάκαμψη

Σεντένο: Ζητούμενο η «ισορροπημένη, χωρίς αποκλεισμούς» ανάκαμψη

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη επείγουσας δράσης για τη σύσταση του ταμείου ανάκαμψης για τον κορωνοϊό, επί της οποίας συμφώνησαν επί της αρχής την περασμένη Πέμπτη οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε., αναδεικνύει με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο.

«Όπως και με τα υπόλοιπα μέτρα που υιοθετήθηκαν, μας διακατέχει ένα αίσθημα του επείγοντος να συστήσουμε το Ταμείο Ανάκαμψης στο πλαίσιο ενός συνολικού σχέδιου για την ανάκαμψη», γράφει ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών.

Το ταμείο, ο «τέταρτος πυλώνας» της ευρωπαϊκής απάντησης στο οικονομικό σοκ του κορωνοϊού, γράφει ο Σεντένο, «στοχεύει στη διασφάλιση ότι αφού υποχωρήσει η άμεση υγειονομική κρίση, η οικονομική ανάκαμψη που θα ακολουθήσει θα είναι ισχυρή, ισορροπημένη και χωρίς αποκλεισμούς».

Απηχώντας το κοινό ανακοινωθέν, σημειώνει ότι το νέο εργαλείο, για τη φύση του οποίου αναμένονται σκληρές διαπραγματεύσεις στο προσεχές μέλλον, «θα κινητοποιήσει επενδύσεις προσανατολισμένες προς το μέλλον και θα συμβάλλει στη διασπορά στο χρόνο του κόστους της έκτακτης αυτής κρίσης μέσω της κατάλληλης χρηματοδότησης».

Αναφέρει επίσης, όπως έκανε στη συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Πέμπτης, ότι «κάποια μέλη ήταν της άποψης ότι [το Ταμείο Ανάκαμψης] πρέπει να βασιστεί στην κοινή έκδοση χρέους, ενώ άλλα τάχθηκαν υπέρ εναλλακτικών λύσεων, ειδικά στο πλαίσιο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου».

Αναφέροντας επιγραμματικά τους άλλους τρεις πυλώνες (τα «δίχτυα ασφαλείας» για τα κράτη-μέλη, μέσω του ESM, τις επιχειρήσεις, μέσω της ΕΤΕπ, και τους εργαζόμενους, μέσω του προγράμματος SURE), ο Σεντένο χαρακτηρίζει τη στρατηγική που το Eurogroup θέτει ενώπιον των ηγετών «φιλόδοξη και ευρείας εμβέλειας». Αποτελεί «απόδειξη ισχυρής ευρωπαϊκής αλληλεγγύης απέναντι στην τεράστια πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες μας», γράφει προς τον Μισέλ.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συζητήσουν σχετικά με το πακέτο μέτρων του Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης στις 23 Απριλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή