Αναστολή πληρωμής χρέους για τις φτωχές χώρες

Αναστολή πληρωμής χρέους για τις φτωχές χώρες

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ελάφρυνση του εξωτερικού χρέους των φτωχών χωρών που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους φαίνεται να καταλήγουν οι εκπρόσωποι του G20. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times, μετά και τις επίμονες εκκλήσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας τον προηγούμενο μήνα, οι εκπρόσωποι των ισχυρότερων οικονομιών παγκοσμίως είναι έτοιμοι να καταλήξουν σε ένα προσωρινό «πάγωμα» στις πληρωμές των διακρατικών υποχρεώσεων για έξι ή εννέα μήνες, προκειμένου να αποσοβηθεί ο κίνδυνος μιας κρίσης χρέους στις αναπτυσσόμενες χώρες μετά και το ξέσπασμα του κορωνοϊού.

Το τελικό σχέδιο αναμένεται να αποφασιστεί στην επικείμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του G20 εντός της εβδομάδος. Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του G20, κατά τη διάρκεια της περιόδου αναστολής των δόσεων τόσο οι θεσμοί όσο και πλούσιες χώρες θα μπορέσουν να σχεδιάσουν τι πρόκειται να συμβεί σε κάθε μία χώρα ξεχωριστά. «Πρόκειται για ολική ελάφρυνση χρέους; Πρόκειται απλώς για αναστολή ή για αναβολή στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θα χρειαστεί χρόνος για να συντονιστεί μια ελάφρυνση χρέους», επισήμανε ο ίδιος. «Αυτό που χρειάζεται ωστόσο να γίνει άμεσα είναι να δώσουμε χώρο σε αυτούς τους ανθρώπους, ώστε να μην ανησυχούν για τα ταμειακά τους διαθέσιμα, αλλά και για την εξυπηρέτηση χρέους προς άλλες χώρες. Ετσι, θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν κεφάλαια για την κάλυψη άμεσων αναγκών», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι εντείνονται οι ανησυχίες για τη δυνατότητα φτωχών χωρών να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους, δεδομένου ότι επιβαρύνθηκαν με δάνεια μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Τώρα, όμως, δεν διαθέτουν επαρκείς πόρους για να αντιμετωπίσουν την κρίση που προκάλεσε ο COVID-19, καθώς καταγράφουν υψηλά χρέη και δημοσιονομικά ελλείμματα ενώ δέχονται πλήγμα και από τα αδύναμα νομίσματά τους.

Αλλος ανώτατος αξιωματούχος παραδέχθηκε στους Financial Times ότι η πρωτοβουλία αυτή του G20 τυγχάνει ευρείας στήριξης. «Οι διαπραγματεύσεις ακόμη συνεχίζονται, παραμένουμε ωστόσο αισιόδοξοι πως θα βρούμε λύση», συμπλήρωσε.

Νωρίτερα, τόσο το ΔΝΤ όσο και η Παγκόσμια Τράπεζα κάλεσαν όλους τους διμερείς πιστωτές να αναστείλουν τις πληρωμές χρέους από φτωχές χώρες του Διεθνούς Οργανισμού Ανάπτυξης, βοηθώντας να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ρευστότητα και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που δημιουργεί η πανδημία του κορωνοϊού. Ωστόσο, εκτός από αυτές τις χώρες, υπάρχουν και άλλες που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα, γι’ αυτό και ακόμη γίνονται συζητήσεις σχετικά με τις χώρες που θα δεχθούν αυτή την ελάφρυνση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή