Κλίμα αισιοδοξίας στην αμερικανική αγορά

Κλίμα αισιοδοξίας στην αμερικανική αγορά

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προσδοκία ότι επίκειται χαλάρωση των μέτρων κατά της μετάδοσης του κορωνοϊού και επαναλειτουργία ορισμένων τομέων της αμερικανικής οικονομίας οδήγησε χθες σε άνοδο τη Wall Street. Την προσδοκία ενέπνευσε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κάντλοου, όταν δήλωσε πως ο Αμερικανός πρόεδρος θα προχωρήσει σε «καίριες» ανακοινώσεις γύρω από την επανέναρξη της αμερικανικής οικονομίας μέσα στις επόμενες μία με δύο ημέρες.

Ετσι ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε χθες στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα σημειώνοντας άνοδο 2,70%, ενώ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones σημείωνε το βράδυ άνοδο 2,16%. Οπως επισημαίνει το Reuters, η αμερικανική αγορά ανέκαμψε στη διάρκεια του περασμένου μήνα χάρη στο πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας που αποφάσισε η Ουάσιγκτον.

Οι εταιρείες του δείκτη S&P 500 έχουν, πάντως, ακόμη χαμηλή χρηματιστηριακή αξία που δεν υπερβαίνει αθροιστικά τα 4,7 τρισ. δολάρια. Σημειωτέον ότι χθες κατέγραψε άνοδο 4,2% η μετοχή της Apple και η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας ηλεκτροκίνητων οχημάτων Tesla εκτινάχθηκε κατά 11,5%. Οι δύο αυτές μετοχές έδωσαν ώθηση στον δείκτη εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq.

Την ίδια ώρα, σε αρκετά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μεταξύ των οποίων της Φρανκφούρτης και της Βιέννης, οι συναλλαγές διεξάγονταν μετ’ εμποδίων εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων στο ηλεκτρονικό σύστημα του Deutsche Boerse, που πάντως δεν οφειλόταν σε επίθεση από χάκερς. Τα προβλήματα επηρέασαν, ωστόσο, τα περισσότερα κέντρα που διαχειρίζεται ο γερμανικός χρηματιστηριακός όμιλος.

Εν μέσω, πάντως, των δυσοίωνων προβλέψεων του ΔΝΤ και άλλων διεθνών οργανισμών για παγκόσμια ύφεση, στις ευρωπαϊκές αγορές επικράτησαν μεικτές τάσεις. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,64% ενώ με κέρδη 1,25% έκλεισε ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης και με ελαφρά άνοδο 0,38% ο CAC 40 του Παρισιού.

Αντιθέτως, ο FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με απώλειες 0,88%. Πτωτικά κινήθηκαν, άλλωστε, χθες και οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η αγορά αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας των πετρελαιοπαραγωγών χωρών εντός και εκτός ΟΠΕΚ για μείωση της παγκόσμιας παραγωγής κατά περίπου 10%.

Το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν το βράδυ στα 20,60 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας υποχώρηση 8,08% και το Brent στα 29,41 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας υποχώρηση κατά 7,34%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή