Ισχυρές αντοχές επιδεικνύει η κινεζική οικονομία

Ισχυρές αντοχές επιδεικνύει η κινεζική οικονομία

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχοντας θέσει υπό έλεγχο την πανδημία του κορωνοϊού, η Κίνα ενθαρρύνει την υπόλοιπη υδρόγειο επιχειρώντας την επανεκκίνηση της οικονομίας της. Τα στοιχεία για τις εμπορικές της συναλλαγές εμφανίζουν εμπορικό πλεόνασμα ύψους 19,9 δισ. δολαρίων τον Μάρτιο μετά το πρωτοφανές έλλειμμα ύψους 8,09 δισ. δολαρίων που είχε καταγράψει το πρώτο δίμηνο του έτους εν μέσω πανδημίας.

Οι κινεζικές επιχειρήσεις αρχίζουν να επαναλειτουργούν, οι καταναλωτές επιστρέφουν στα καταστήματα ενώ τον Μάρτιο ο δανεισμός στη χώρα σημείωσε ρεκόρ επέκτασης. Αναμένονται, πάντως, τα στοιχεία για το ΑΕΠ της που θα δοθούν στη δημοσιότητα τη Μεγάλη Παρασκευή και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα κατατείνουν σε μια πρωτοφανή συρρίκνωση της οικονομίας. Καθοριστική εξέλιξη όμως αποτελούν τα στοιχεία για το εξαγωγικό εμπόριο. Τον Μάρτιο οι εξαγωγές της Κίνας ήταν μειωμένες κατά 6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Πρόκειται για μια μείωση μικρότερη από την πτώση 17,2% που κατεγράφη το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, όταν η επιδημία βρισκόταν στην κορύφωσή της. Είναι επίσης μικρότερη και από την πρόβλεψη των οικονομολόγων για πτώση 14%. Οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν, βέβαια, ότι η κινεζική οικονομία εξακολουθεί να υφίσταται πιέσεις και θα υφίσταται για καιρό ακόμη, καθώς η πανδημία έχει πλήξει την επιχειρηματική δραστηριότητα ανά τον κόσμο.

«Τα στοιχεία του Μαρτίου δεν δηλώνουν πως το μέλλον θα είναι ανέμελο», σχολιάζει ο Ζανγκ Γι, οικονομολόγος της Zhonghai Shengrong Capital Management. Ο ίδιος προβλέπει πως τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο θα φέρουν το κινεζικό ΑΕΠ σε συρρίκνωση 8%. Οι εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών για το πλήγμα που έχει υποστεί η κινεζική οικονομία από την πανδημία κυμαίνονται από 2% έως 16% για μείωση του ΑΕΠ της και μείωση των εξαγωγών της κατά 20%. Ενθαρρυντικό σημάδι για τις αντοχές της κινεζικής οικονομίας και τις δυνατότητές της να στηρίξει την παγκόσμια οικονομία είναι η εξαιρετικά μικρή μείωση των εισαγωγών της. Τα στοιχεία φέρουν τις εισαγωγές να έχουν μειωθεί τον Μάρτιο μόλις κατά 0,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Το ποσοστό είναι, όμως, θεαματικά μικρό λαμβανομένου υπόψη ότι οικονομικοί αναλυτές προεξοφλούσαν πτώση κατά 9,5%. Σύμφωνα με τον Κλιντ Ράσελ, αναλυτή του Reuters, τον Μάρτιο, όταν μεγάλο μέρος της οικονομίας της ήταν ακόμη σε καταστολή, η Κίνα εισήγε 9,68 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα. Εισήγαγε επίσης 85,91 εκατ. τόνους σιδηρομεταλλεύματος, μόλις 0,6% λιγότερο από την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή