Σφοδρό πλήγμα στην οικονομία από την παγκόσμια καραντίνα

Σφοδρό πλήγμα στην οικονομία από την παγκόσμια καραντίνα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σημαντική επιδείνωση των οικονομικών στοιχείων ως αποτέλεσμα των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών. Στις ΗΠΑ, τα στοιχεία της βιομηχανικής παραγωγής κατέγραψαν τον Μάρτιο τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Ιανουάριο του 1946 (-5,4%), κυρίως λόγω της συρρίκνωσης της μεταποιητικής δραστηριότητας (-6,3%). Τον ίδιο μήνα, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν την πιο ραγδαία μηνιαία μείωση από το 1992 που ξεκίνησε η καταγραφή των εν λόγω στοιχείων (-8,7% σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση).

Σύμφωνα με την έκθεση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Fed (Beige Book), τα μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης και αναστολής της λειτουργίας των επιχειρήσεων, που εφαρμόστηκαν για να περιοριστεί ο ρυθμός εξάπλωσης της επιδημίας, οδήγησαν σε απότομη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας σε όλη την αμερικανική επικράτεια, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών. Σε πτωτική τροχιά κινούνται και οι περισσότεροι πρόδρομοι δείκτες, με την έρευνα Empire State Manufacturing για τον Απρίλιο να καταγράφει δραματική πτώση 57 μονάδων της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην πολιτεία της Νέας Υόρκης στο ιστορικό χαμηλό -78,2 μ. Οσον αφορά τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, οι προβλέψεις εμφανίζονται δυσοίωνες, σύμφωνα και με την πλέον πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ αναμένει συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας κατά 3,0%, αναθεωρώντας επί τα χείρω την πρόβλεψη του Ιανουαρίου κατά 6,3 μ., υπό την προϋπόθεση ότι η πανδημία θα αρχίσει να περιορίζεται στο δεύτερο ήμισυ του έτους επιτρέποντας τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, ενώ για την επόμενη χρονιά προβλέπει έναν ισχυρό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης της τάξεως του 5,8%. Στις αγορές εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI έκλεισε σε χαμηλό 18 ετών την Τετάρτη, μετά τη δημοσίευση της πρόβλεψης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) για πρωτοφανή πτώση της ζήτησης για το σύνολο του 2020 (-9,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα), αλλά και των στοιχείων της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ) που έδειξαν άνοδο των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ για 12η διαδοχική εβδομάδα (+19,2 εκατ. βαρέλια/εβδομάδα έως τις 10 Απριλίου). Στις αγορές συναλλάγματος, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κυμαινόταν στην περιοχή του 1,0877 στις αγορές της Ευρώπης την Πέμπτη, σημειώνοντας εβδομαδιαία πτώση της τάξεως του 0,5%, μετά μια σύντομη άνοδο σε υψηλό 2 εβδομάδων 1,0990 ενδοσυνεδριακά την Τετάρτη. Οι ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης επιδρούν αρνητικά στο ενιαίο νόμισμα, με την επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ να τονίζει πως αναμένεται μεγάλη ύφεση και υποχώρηση του πληθωρισμού, καθώς τα εισερχόμενα στοιχεία εμφανίζουν πρωτοφανή πτώση υποδεικνύοντας μεγάλη συρρίκνωση της παραγωγής και ταχεία επιδείνωση στην αγορά εργασίας.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή