Ανάσα στην EasyJet με δάνεια 500 εκατ. δολ.

Ανάσα στην EasyJet με δάνεια 500 εκατ. δολ.

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διανύοντας ενδεχομένως τη χειρότερη περίοδο στην ιστορία της αεροπλοΐας, ο όμιλος EasyJet, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες χαμηλού κόστους στην Ευρώπη, βρήκε μία σανίδα σωτηρίας. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση, ο αερομεταφορέας εξασφάλισε νέα δάνεια 500 εκατ. δολ. και προχώρησε σε ευρεία ανακατανομή των δαπανών. Ως αποτέλεσμα, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιόχαν Λούντγκρεν, διαβεβαίωσε ότι η EasyJet έχει πλέον αρκετά αποθεματικά, ώστε να επιβιώσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι εάν τα περιοριστικά μέτρα παραταθούν, ενδέχεται στη συνέχεια να χρειαστεί επιπλέον ενίσχυση.

«Τα χρήματα θα διαρκέσουν τόσο και περισσότερο. Εάν αυτό συνεχιστεί, κάτι το οποίο δεν περιμένουμε, θα αναζητήσουμε περαιτέρω στήριξη. Είμαι σίγουρος ότι η ζήτηση θα υπάρχει και θα αρχίσουμε ξανά τις πτήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λούντγκρεν.

Εκτός από τα νέα δάνεια, τα οποία είναι ληξιπρόθεσμα το 2022, η εταιρεία αποφάσισε πως θα μειώσει τον στόλο της κατά 10% στα 302 αεροσκάφη και θα εκμισθώσει ορισμένα από αυτά. Επειτα από έντονη αντιπαράθεση με τον μεγαλύτερο μέτοχό της Στέλιο Χατζηιωάννου σχετικά με την παραγγελία 107 αεροσκαφών από την Airbus, η εταιρεία χαμηλού κόστους αποφάσισε πως θα δεχθεί μόνον έξι αεροπλάνα μέχρι τον Σεπτέμβριο, αλλά θα πουλήσει άλλα έξι, προκειμένου να διατηρήσει σταθερό το μέγεθος του στόλου. Το επόμενο έτος δεν πρόκειται να δεχθεί κανένα νέο αεροσκάφος. Τις προηγούμενες εβδομάδες, ο Στέλιος Χατζηιωάννου, ο οποίος κατέχει το 36% των μετοχών της εταιρείας, προειδοποιούσε ότι η Easyjet οφείλει να διαπραγματευτεί ξανά και να ακυρώσει την παραγγελία από την Airbus, διαφορετικά θα εξαντλήσει τα αποθεματικά της μέχρι το καλοκαίρι. Σύμφωνα με τον Γιόχαν Λούντγκεν, η επέμβαση του κ. Χατζηιωάννου ήταν ένας περισπασμός, ενώ σημείωσε ότι η συμφωνία με την Airbus δεν αποτελεί προτεραιότητα, καθώς υπάρχει ευελιξία σχετικά με το χρονοδιάγραμμα παράδοσης των αεροσκαφών. Από την εμφάνιση του κορωνοϊού στην Ευρώπη και αφότου επιβλήθηκαν περιορισμοί στις αεροπορικές μετακινήσεις, η Easyjet είχε ήδη λάβει δάνεια ύψους περίπου 1,4 δισ. δολ., μέρος των οποίων της χορηγήθηκε με εγγυήσεις του βρετανικού κράτους, όπου και εδρεύει. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας, αναμένεται πως οι απώλειες του πρώτου εξαμήνου θα κυμαίνονται μεταξύ 230 εκατ. και 255 εκατ. δολ., ενώ πέρυσι ανέρχονταν στα 343 εκατ. δολ. στο ίδιο διάστημα. Ωστόσο αναμένονται επιπλέον ζημίες ύψους έως και 474 εκατ. δολαρίων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας τόνισε πως είναι αδύνατον να προβλέψει πότε ακριβώς θα επανέλθουν πλήρως οι αερομεταφορές. Ωστόσο, σημείωσε ότι όταν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα θα υπάρχει ζήτηση, έστω χαμηλή. Η Easyjet έχει ήδη ανοίξει πρόωρα σε σχέση με άλλα έτη τις κρατήσεις για τον χειμώνα του 2020.

Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται πως οι συνθήκες θα είναι διαφορετικές όταν χαλαρώσουν τα μέτρα περιορισμού. Για παράδειγμα, οι πελάτες θα θέλουν κατά πάσα πιθανότητα να κρατούν απόσταση από τους υπόλοιπους επιβαίνοντες, διατηρώντας κενή τη μεσαία θέση στα αεροσκάφη. «Η ζήτηση θα είναι προφανώς χαμηλότερη», σημείωσε ο κ. Λούντγκρεν. «Αναζητούμε και άλλα μέτρα, που θα μπορούσαμε να λάβουμε. Με αυτόν τον τρόπο θα κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των ανθρώπων, που θα θέλουν να ταξιδέψουν ξανά», τόνισε ο ίδιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή