Σε αρνητικές τιμές παραμένει το αμερικανικό αργό – Εξαντλούνται οι χώροι αποθήκευσης

Σε αρνητικές τιμές παραμένει το αμερικανικό αργό – Εξαντλούνται οι χώροι αποθήκευσης

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης επί του πετρελαίου συνέχιζαν να διαπραγματεύονται σε αρνητικό πρόσημο την Τρίτη, μετά το κλείσιμο στα -40 δολάρια την Δευτέρα για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

Η πρωτοφανής υποχώρηση της τιμής των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης προκλήθηκε από την υπερπληρότητα ποσοτήτων στις αγορές λόγω της βουτιάς στη ζήτηση και της έλλειψης αποθηκευτικών χώρων.

Τα συμβόλαια επί του πετρελαίου U.S. West Texas Intermediate παράδοσης Μαΐου διαπραγματευόταν στα -7 δολάρια το βαρέλι την Τρίτη έναντι -30,63 δολάρια την Δευτέρα.

Στην σποτ αγορά, το αργό brent παράδοσης Ιουνίου υποχωρούσε 5,25 δολάρια το βαρέλι στα 20,32 δολάρια.

Η πρόσφατη συμφωνία του ΟΠΕΚ, στην οποία συμμετέχει η Ρωσία, και προβλέπει μείωση της παραγωγής κατά 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τον Μάιο δεν στάθηκε αρκετή για να αποκαταστήσει την ισορροπία στις τιμές.

"Η πρόσφατη συμφωνία για μείωση παραγωγής δεν έκανε πολλά για να λύσει το πρόβλημα της υπερπαραγωγής στην παγκόσμια αγορά βραχυπρόθεσμα", είπε η JBC Energy σε ενημερωτικό της.

O Trump είπε την Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του εξετάζει το ενδεχόμενο να παγώσει τις εισαγωγές πετρελαίου από την Σαουδική Αραβία.

"Οι αρνητικές τιμές είναι μια προσωρινή ζημιά, αντικατοπτρίζοντας την αγωνία των εισροών στις αγορές συμβολαίων και στις δυνατότητες αποθήκευσης στα μεσοδυτικά των ΗΠΑ", σχολίασε ο Norbert Ruecker, επικεφαλής οικονομολόγος στην ελβετική τράπεζα Julius Baer.

Η χωρητικότητα στις βασικές αποθήκες πετρελαίου στο Cushing της Oklahoma, όπου παραδίδονται οι ποσότητες του συμβολαίου West Texas Intermediate (WTI), αναμένεται να εξαντληθεί σε λίγες εβδομάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή