Μεγάλες απώλειες στις διεθνείς αγορές

Μεγάλες απώλειες στις διεθνείς αγορές

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ημέρα μεγάλης πτώσης ήταν η χθεσινή για τους δείκτες των διεθνών χρηματιστηρίων, αλλά και των τιμών του «μαύρου χρυσού», που συνέχισαν την καθοδική τους πορεία, αλλά περιορίζοντας τις απώλειές τους. Τη Δευτέρα είχαν φθάσει να κινούνται σε αρνητικό έδαφος πρώτη φορά στην Ιστορία  – κι αυτό αποδίδεται στο ότι οι επενδυτές εκτιμούν πως η ζημία στην παγκόσμια οικονομία από την πανδημία είναι πολύ μεγαλύτερη από όσο έχουν μέχρι σήμερα υπολογίσει. Στην αμερικανική αγορά οι απώλειες ήταν οι μεγαλύτερες των τελευταίων σχεδόν τριών εβδομάδων με τον S&P 500 να υποχωρεί χθες έως και 3% και μετά να διαμορφώνεται στο -2,56% πριν από το κλείσιμο και τον Dow Jones στο -2,13%. Στη Γηραιά Ηπειρο ο δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 3,39%, ενώ στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρώπης η πτώση ήταν άνω του 2,5%. Ειδικότερα, στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο FTSE 100 έκλεισε με -2,96%, στη Φρανκφούρτη ο DAX με -3,99%, με -3,77% ο CAC 40 στο Παρίσι, στο Μιλάνο ο FTSE MIB με -3,59% και με -2,88% ο IBEX στη Μαδρίτη. Οι περισσότεροι συναλλασσόμενοι δεν προτίμησαν τον χρυσό ως ένα ασφαλές καταφύγιο, αλλά στράφηκαν στα κρατικά ομόλογα και οι αποδόσεις του 10ετούς αμερικανικού υποχώρησαν κάτω από το 0,55%.

Οπως επισημαίνουν αναλυτές, η καταβύθιση των χρηματιστηριακών δεικτών ειδικά στις ΗΠΑ δείχνει ότι το επενδυτικό κοινό αγνόησε το ενδεχόμενο το αμερικανικό Κογκρέσο να ψηφίσει ακόμα ένα μεγάλο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας. Το αργό Νέας Υόρκης για τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου υποχώρησε δραστικά κατά σχεδόν 47,23% στα 10,78 δολάρια το βαρέλι χθες, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα 21 ετών. Το Brent στο Λονδίνο είχε πτώση 21,04% στα 20,19 δολάρια το βαρέλι. Οι επενδυτές ανησυχούν σοβαρά για τις επιπτώσεις από την πανδημία στη ζήτηση για πετρέλαιο, όταν ήδη η αγορά έχει πλημμυρίσει από την υπερπροσφορά και οι αποθηκευτικοί χώροι λιγοστεύουν. Το ευρώ ενισχύθηκε προς το δολάριο 0,01% σε 1,0863 δολάρια. Η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,9% στα 1.681,81 δολάρια η ουγγιά.

Ενας ακόμα παράγοντας προβληματισμού έχει να κάνει με τα εταιρικά έσοδα. Οι σοβαρές μειώσεις στην κερδοφορία συχνά παρατηρούνται χωρίς οι εταιρείες να έχουν ταυτόχρονα εξετάσει ενδελεχώς τις προοπτικές τους για το υπόλοιπο του έτους υπό πρωτόγνωρες συνθήκες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή