ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάκαμψη λόγω των μέτρων στήριξης

Ανάκαμψη λόγω των μέτρων στήριξης

Το άλμα που σημείωσε χθες η τιμή του πετρελαίου για να επιστρέψει απλώς σε θετικό πρόσημο έδωσε ώθηση στα χρηματιστήρια στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Συνδυάστηκε, άλλωστε, με τα αποτελέσματα αμερικανικών επιχειρήσεων που ήταν καλύτερα από τα προσδοκώμενα, καθώς και με την προσδοκία που επικράτησε μεταξύ επενδυτών ότι οι κυβερνήσεις θα προχωρήσουν σε νέες δαπάνες με σκοπό τη στήριξη των οικονομιών τους. Αφενός η ΕΚΤ προσανατολίζεται στην αγορά ομολόγων χωρίς επενδυτική διαβάθμιση, αφετέρου το αμερικανικό Κογκρέσο αναμένεται να εγκρίνει σήμερα δέσμη μέτρων ύψους 500 δισ. δολαρίων για τη στήριξη των αμερικανικών επιχειρήσεων.

Σχολιάζοντας τη χθεσινή συντονισμένη άνοδο των αγορών, ο Ντάνιελ Μόρις, στέλεχος της BNP Paribas Asset Management, τόνισε στο Reuters πως «οι αγορές φαίνεται να ανέκαμψαν πολύ και πολύ γρήγορα, αν λάβει κανείς υπόψη το μέγεθος της αβεβαιότητας γύρω από το πόσο βάθος και πόση διάρκεια θα έχει η νέα επιβράδυνση. Κάπως επιφυλακτικός, θεωρεί έτσι ιδιαιτέρως πιθανή μια διόρθωση.

Ειδικότερα, τόσο το αμερικανικό αργό όσο και το Brent σημείωσαν σημαντική άνοδο, με τις τιμές τους να κυμαίνονται, αντιστοίχως, στα 13,58 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας άνοδο 17,20%, και 20,41 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας άνοδο 5,59%.
Συμπαρέσυραν έτσι τον παγκόσμιο δείκτη MSCI σε άνοδο 1,66% και σε ακόμη μεγαλύτερη τους δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και της Wall Street. Ετσι ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με κέρδη 2,30% και ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης με κέρδη 1,61%. Παράλληλα, o δείκτης CAC 40 του Παρισιού έκλεισε με άνοδο 1,25% και ο FTSE MIB του Μιλάνου με άνοδο 1,91%.

Την ίδια στιγμή η Wall Street ανέκαμπτε, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones να σημειώνει άνοδο κατά 1,61% και τον S&P 500 να καταγράφει κέρδη κατά 2,13%. Σημειωτέον ότι η πτώση της τιμής του αμερικανικού αργού στις συνεδριάσεις της Δευτέρας και της Τρίτης είχε οδηγήσει τον Dow Jones σε υποχώρηση και απώλειες 1.000 μονάδων. Οι επενδυτές έδειξαν εκ νέου προθυμία να αναλάβουν ρίσκο και έδειξαν λιγότερο ενδιαφέρον για τα ασφαλή καταφύγια των κρατικών ομολόγων.

Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου σημείωσαν   άνοδο στο 0,619% από το 0,571% στο οποίο είχαν κλείσει το βράδυ της Τρίτης. Ανοδικά κινήθηκε, πάντως, το ασφαλές καταφύγιο του χρυσού, που το βράδυ κυμαινόταν στα 1.714,31 δολάρια η ουγγιά καταγράφοντας άνοδο 1,67%.