ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο «kurzarbeit» το 50% των γερμανικών επιχειρήσεων

Στο «kurzarbeit» το 50% των γερμανικών επιχειρήσεων

Στο κρατικό πρόγραμμα στήριξης των εργαζομένων βασίζονται οι μισές γερμανικές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις εξαιτίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με σχετική έρευνα του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ιfo. Το λεγόμενο «kurzarbeit» είναι το πρόγραμμα που εγκαινίασε για πρώτη φορά η Γερμανία κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008-2009 και επιτρέπει στις επιχειρήσεις να μειώσουν τα ωράρια των εργαζομένων τους χωρίς οι ίδιοι να έχουν μεγάλες απώλειες στους μισθούς τους, αφού το κράτος αναλαμβάνει να καταβάλλει ένα μεγάλο τμήμα των αποδοχών τους.

Το ισχυρότερο πλήγμα έχουν δεχθεί οι εταιρείες λιανικών πωλήσεων, καθώς το 55% των εργαζομένων τους πληρώνεται από το κρατικό πρόγραμμα. «Για πολλές εταιρείες, η κρατική στήριξη είναι ένα μέσο με το οποίο θα μπορέσουν να αντισταθμίσουν σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο τη μείωση των πωλήσεων και να διατηρήσουν το εργατικό τους δυναμικό», όπως σχολίασε ο Κλάους Βολράμπε, ο οποίος διεξήγαγε την έρευνα του Ιfo.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, περίπου το 18% των επιχειρήσεων επιθυμεί να περικόψει θέσεις εργασίας ή να διακόψει τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Επιπλέον, πιστεύουν ότι τα περιοριστικά μέτρα θα διαρκέσουν κατά μέσον όρο για περίπου τέσσερις μήνες. Σύμφωνα πάντοτε με την έρευνα του οικονομικού ινστιτούτου Ιfo, περίπου 15% των γερμανικών εταιρειών υποχρεώθηκαν να σταματήσουν πλήρως την παραγωγή τους εξαιτίας των μέτρων για την καταστολή του κορωνοϊού.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη διοχετεύσει ένα πρωτοφανές για τη συνήθη πολιτική της χώρας ποσό προς υποστήριξη της οικονομίας. Αυτή την εβδομάδα, συμφώνησε στην εφαρμογή επιπλέον πακέτου αξίας 10 δισ. ευρώ, ώστε να αντισταθμίσει τον οικονομικό αντίκτυπο του κορωνοϊού. Στο πακέτο αυτό περιλαμβάνεται και η προσωρινή αύξηση των αποδοχών που θα λαμβάνουν οι εργαζόμενοι μέσω του «kurzarbeit». Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, όσοι Γερμανοί πληρούν τα κριτήρια θα λαμβάνουν μέσω του κρατικού προγράμματος έως και το 87% του μισθού τους ενώ θα εργάζονται λιγότερες ώρες.

Οπως επισήμανε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Ολαφ Σολτς, τα μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της οικονομίας μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, ενώ η αγορά εργασίας σε άλλα κράτη δεχόταν ισχυρά πλήγματα. Ο Σολτς σημείωσε ότι η ενίσχυση του εν λόγω προγράμματος καθιστά ανθεκτικότερη τη γερμανική οικονομία. Πριν από την επέλαση του κορωνοϊού στη χώρα, η Γερμανία διέτρεχε το ενδέκατο συναπτό έτος ανάκαμψης. Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ιfo, η γερμανική οικονομία ενδέχεται να συρρικνωθεί έως και 20% εξαιτίας της πανδημίας.