Πιέσεις στο ευρώ μετά την αναποφασιστικότητα της Ευρώπης

Πιέσεις στο ευρώ μετά την αναποφασιστικότητα της Ευρώπης

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mία από τις σημαντικότερες εξελίξεις των τελευταίων ημερών ήταν η μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου, που παρατηρήθηκε κυρίως στο πρώτο μισό της εβδομάδας που διανύσαμε. Παρά τη συμφωνία του ΟΠΕΚ+ στις αρχές Απριλίου για μείωση της συνολικής παραγωγής κατά 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως την περίοδο Μαΐου – Ιουνίου, μείωση που αντιστοιχεί σε περίπου 10% της συνολικής παραγωγής και είναι η μεγαλύτερη που έχει ποτέ αποφασιστεί, η προσφορά πετρελαίου εξακολουθεί να θεωρείται πλεονάζουσα.

Η επιβολή των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση της παγκόσμιας ζήτησης η οποία, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), εκτιμάται ότι θα μπορούσε να ανέλθει σε 29 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Παράλληλα, η χωρητικότητα των αποθηκευτικών χώρων πετρελαίου στις ΗΠΑ αναμένεται να εξαντληθεί σχετικά σύντομα. Ως αποτέλεσμα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαΐου του αμερικανικού αργού WTI βρέθηκε τη Δευτέρα, μία ημέρα πριν από τη λήξη του, σε αρνητική περιοχή για πρώτη φορά στην Ιστορία, καθώς δεν υπήρχαν αγοραστές, αντικατοπτρίζοντας την έλλειψη ενδιαφέροντος για άμεση παραλαβή πετρελαίου.

Ανάλογη εικόνα παρουσίασε και το πετρέλαιο Brent, η τιμή του οποίου υποχώρησε την Τετάρτη κάτω από τα 16 δολ. ανά βαρέλι για πρώτη φορά από τα μέσα του 1999, προτού ανακάμψει λίγο υψηλότερα κοντά στα 23 δολ. ανά βαρέλι τις επόμενες ημέρες, παραμένοντας ωστόσο χαμηλότερα κατά 36% από τα πρόσφατα υψηλά στις 9 Απριλίου και κατά 65% από τις αρχές του έτους. Μία ακόμα σημαντική εξέλιξη των τελευταίων ημερών ήταν η απόφαση της ΕΚΤ να δέχεται από τις τράπεζες, ως ενέχυρα για τη χορήγηση πιστώσεων, ομόλογα που έχουν υποβαθμιστεί στην κατηγορία «junk» (junk-rated debt). Βασικός στόχος είναι η στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος και, κατά συνέπεια, η εγγύηση «της καλής μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής» της, δεδομένων των ανησυχιών ότι ορισμένα κρατικά και εταιρικά ομόλογα ενδέχεται να υποβαθμιστούν σύντομα σε μη επενδυτική βαθμίδα λόγω του κόστους από την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Εντούτοις, στην τηλεδιάσκεψη των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη, οι ηγέτες της Ε.Ε. δεν κατάφεραν να έρθουν σε συμφωνία για τις λεπτομέρειες του Ταμείου Ανάκαμψης, μετά το τέλος της πανδημίας. Στο μέτωπο της οικονομίας, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών ΡΜΙ της Ευρωζώνης υποχώρησε περαιτέρω τον Απρίλιο στο νέο ιστορικά χαμηλό των 13,5 μονάδων από 29,5 μονάδες τον Μάρτιο. Οι αρνητικές αυτές εξελίξεις επηρέασαν το ευρώ, το οποίο υποχώρησε χαμηλότερα από τα 1.0750 δολάρια, παρουσιάζοντας απώλειες για δεύτερη συνεχή εβδομάδα (-1,4%).

* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή