Αισιοδοξία λόγω των πακέτων στήριξης

Αισιοδοξία λόγω των πακέτων στήριξης

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χθεσινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από γενικευμένη αισιοδοξία σε Ευρώπη και Αμερική. Οι ευρωπαϊκές αγορές οδηγήθηκαν σε γενικευμένη άνοδο χάρη στην προσδοκία για στήριξη του χειμαζόμενου κλάδου των αερομεταφορών και για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων σε πολλές οικονομίες.

Το θετικό κλίμα ενισχύθηκε περαιτέρω και από την είδηση πως η Τράπεζα της Ιαπωνίας επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για να εξουδετερώσει τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Στην άνοδο συνετέλεσαν και τα κέρδη που ανακοίνωσε η Deutsche Bank, ενώ επικράτησε αισιοδοξία εν αναμονή της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων των άλλων τραπεζών.

Η μετοχή της Lufthansa έκανε άλμα 10,5% όταν ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών τάχθηκε υπέρ της χορήγησης οικονομικής βοήθειας στον γερμανικό αερομεταφορέα. Παράλληλα, ο δείκτης που παρακολουθεί τις ευρωπαϊκές τράπεζες σημείωσε άνοδο 3,9%, καθώς η Deutsche Bank ανακοίνωσε ικανοποιητική κερδοφορία και η μετοχή της εκτινάχθηκε κατά 12,7%. Ετσι ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με κέρδη 3,13%.

Την ίδια στιγμή μεγάλη ώθηση έπαιρνε το χρηματιστήριο του Μιλάνου με τον δείκτη FSTE MIB να κλείνει με κέρδη 3%. Είχε προηγηθεί την Παρασκευή η απόφαση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P να διατηρήσει αμετάβλητη τη βαθμολογία της Ιταλίας κατευνάζοντας, έτσι, την ανησυχία για το ενδεχόμενο να χαρακτηριστούν «σκουπίδια» τα ομόλογα της τρίτης σε μέγεθος οικονομίας της Ευρωζώνης. Tην ίδια στιγμή, η ενίσχυση που θα διοχετευθεί στην Air France – KLM καλλιέργησε κύμα αισιοδοξίας, έδωσε ώθηση στις μετοχές των αερομεταφορών με τη γαλλική Air France να σημειώνει άνοδο 0,9%. Συμπαρέσυρε ανοδικά τον δείκτη CAC 40 του Παρισιού που έκλεισε με κέρδη 2,55%.

Η βρετανική κυβέρνηση, άλλωστε, ενέκρινε την παράταση του προγράμματος για τη στήριξη των βρετανικών τραπεζών, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε άνοδο οι τιμές των μετοχών τους. Το αποτέλεσμα ήταν μια άνοδος του δείκτη  FTSE-100 κατά ουσιαστικά 1,64%.

Ανοδικά κινήθηκε, άλλωστε, και η Wall Street  με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones να σημειώνει αργά το βράδυ κέρδη 1,30%. Το πετρέλαιο κινήθηκε σε απογοητευτικά επίπεδα, με το αργό ΗΠΑ να κυμαίνεται αργά το βράδυ στα 13,01 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 19,576 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή