ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο ναδίρ ο δείκτης οικονομικού κλίματος

Στο ναδίρ ο δείκτης οικονομικού κλίματος

Tη δραστικότερη πτώση στα χρονικά σημείωσε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη για τον μήνα Απρίλιο, φανερώνοντας τις σαρωτικές επιπτώσεις από την καραντίνα και τη διακοπή λειτουργίας του οικονομικού μηχανισμού συνολικά.

Στη δε Γερμανία, την ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας, οι φετινές προβλέψεις μιλούν για τη σοβαρότερη ύφεση μετά τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργού Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, η οικονομία θα συρρικνωθεί 6,3% φέτος εξαιτίας της πανδημίας.

Το 2021 θα επέλθει σταδιακή ανάκαμψη και ανάπτυξη 5,2%, ενώ, όπως προσέθεσε ο κ. Αλτμάιερ, «το πρωτόγνωρο πακέτο μέτρων άνω του 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ, που προώθησε η κυβέρνηση για την πανδημία, θα συμβάλει στο να μετριασθεί η βλάβη όσο είναι δυνατόν».

Πέραν τούτου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη έφθασε σχεδόν στο ναδίρ, που είχε επίσης αγγίξει πριν από μία δεκαετία, και διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στις 67 μονάδες από τις 94,2 μονάδες του Μαρτίου.

Το 2009 εν μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης είχε υποχωρήσει στις 65,5 μονάδες. Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις προβληματίζονται για την πορεία της ζήτησης, οι προσδοκίες για αποκατάσταση της απασχόλησης εξανεμίζονται και αυτή ακριβώς η αβεβαιότητα για το εργασιακό τους μέλλον αποτρέπει τους καταναλωτές να κάνουν μεγάλες αγορές.

Αξίζει να αναφερθεί ότι την πιο ανησυχητική πτώση παρουσιάζει ο δείκτης οικονομικού κλίματος του κλάδου παροχής υπηρεσιών, ο οποίος συνεισφέρει τα δύο τρίτα του ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Ο δείκτης, από τις -2,3 μονάδες τον Μάρτιο, υποχώρησε δραστικά στις -35 μονάδες τον Απρίλιο.

Στη βιομηχανία η πτώση ήταν από τις -11,2 στις -30,4 μονάδες και στο λιανεμπόριο από τις -8,6 στις -28,3 μονάδες. Από τις βαρύτερα πληττόμενες εταιρείες είναι οι αεροπορικές, όσες δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, στην εστίαση, στην ένδυση, στην υπόδηση αλλά και στο λιανικό εμπόριο.