Ενισχύει το οπλοστάσιό της για στήριξη της οικονομίας η ΕΚΤ

Ενισχύει το οπλοστάσιό της για στήριξη της οικονομίας η ΕΚΤ

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης διχάζονται για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, αρκετοί οικονομολόγοι εκτιμούν πως η ΕΚΤ θα ενισχύσει τη στήριξή της προς την οικονομία της Ευρωζώνης ενόψει και της σημερινής συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας. Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συμφώνησαν να αυξήσουν τις αγορές ομολόγων ευάλωτων οικονομικά κρατών, κατευνάζοντας τις ανησυχίες των επενδυτών για το κόστος αντιμετώπισης της πανδημίας.

Οπως σχολιάζει το Bloomberg, μια τέτοια στρατηγική λειτούργησε και ως αντιστάθμισμα στην απροθυμία πολλών ηγετών της Ευρωζώνης να συμφωνήσουν στην έκδοση κοινού χρέους. Παράλληλα, η απόφαση της ΕΚΤ συγκράτησε και τα κόστη δανεισμού ήδη υπερχρεωμένων χωρών όπως η Ιταλία, από το να ξεφύγουν εκτός ελέγχου. Με την κίνηση αυτή η ΕΚΤ θεωρεί ότι δεν πρόκειται να επιταχυνθεί ο πληθωρισμός, με τους περισσότερους οικονομολόγους να συντάσσονται με την άποψη αυτή. Ωστόσο, σε περίπτωση που ο πληθωρισμός επιταχυνθεί, η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να αναθεωρήσει τη στρατηγική της και να αποσύρει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έτσι ώστε η κατάσταση να μην εκτραχυνθεί. Εστω και εάν το τίμημα θα είναι να αυξηθεί το κόστος δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης.

«Η ΕΚΤ εμφανίζεται πιο πολιτικοποιημένη, καθώς η αγορά κρατικών ομολόγων κάνει πιο δυσδιάκριτη τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη δημοσιονομική και στη νομισματική πολιτική», αναφέρει στο Bloomberg ο Ανατόλι Ανένκοβ, επικεφαλής οικονομολόγος στη Societe Generale στο Λονδίνο.

Σημειώνεται ότι η προσέγγιση της κεντρικής τράπεζας όσον αφορά τη διαχείριση της κρίσης έχει λάβει την έγκριση και των αγορών, μειώνοντας και τις πιέσεις που ασκούνται στα ιταλικά ομόλογα. Bέβαια, χθες, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε το αξιόχρεο του δημοσίου της Ιταλίας μία βαθμίδα πάνω από την κατηγορία «σκουπίδια» (junk). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί κατά επτά μονάδες, στο 1,8%, η απόδοση των δεκαετών ιταλικών ομολόγων.

Ενώ λοιπόν οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν πως η ΕΚΤ θα διατηρήσει σταθερή τη νομισματική της πολιτική κατά τη σημερινή συνεδρίαση, την ίδια στιγμή εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα, αργότερα μέσα στο έτος, θα πρέπει να αυξήσει κατά τουλάχιστον 500 δισ. ευρώ το ύψος των αγορών στο πλαίσιο του συμπληρωματικού QE, ύψους 750 δισ. ευρώ, που έχει ήδη ανακοινώσει για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αυτό βεβαίως θα εξαρτηθεί και από τη Σύνοδο Κορυφής στις 6 Μαΐου, καθώς χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία αντιστέκονται στην πρόταση χορήγησης βοήθειας μέσω επιδοτήσεων για τα κράτη που έχουν περισσότερο πληγεί από την πανδημία.

Αντιθέτως, επιμένουν πως αυτή η χρηματοδοτική στήριξη μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω δανείων τα οποία θα πρέπει έπειτα να αποπληρωθούν. Από την άλλη, αρκετές επενδυτικές εταιρείες, όπως η Goldman Sachs, έχουν εκφράσει την ανησυχία τους όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους χωρών της Νότιας Ευρώπης. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής οικονομολόγος Τζάρι Στεν προβλέπει ότι το χρέος της Ιταλίας θα ξεπεράσει το 160% του ΑΕΠ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι και το χρέος άλλων χωρών όπως της Ισπανίας και της Γαλλίας κινδυνεύει να αυξηθεί, σε περίπτωση που ανέβει και το κόστος δανεισμού. «Ενας διαρκώς αυξανόμενος κίνδυνος είναι ότι οι κυβερνήσεις κάνουν λίγα πράγματα ή ότι η στήριξη που παρέχεται δεν είναι επαρκής για αυτούς που την έχουν ανάγκη», αναφέρουν οικονομολόγοι του Bloomberg. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή