Βαθιά ύφεση 4,8% το πρώτο τρίμηνο στις ΗΠΑ

Βαθιά ύφεση 4,8% το πρώτο τρίμηνο στις ΗΠΑ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη βαθύτερη  συρρίκνωση του ΑΕΠ της, μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο του έτους η αμερικανική οικονομία. Αιτία δεν ήταν άλλη από την πανδημία, που επέβαλε αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, το πρώτο τρίμηνο του έτους η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 4,8%. Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό συρρίκνωσης που έχει σημειώσει το ΑΕΠ των ΗΠΑ μετά το τέταρτο τρίμηνο του 2008.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών, έπεται ακόμη βαθύτερη ύφεση το δεύτερο τρίμηνο. «Η οικονομία θα εξακολουθήσει να υποχωρεί μέχρις ότου επιστρέψει η χώρα στην κανονικότητα», σχολίασε ο Κρις Ρούπκεϊ, κορυφαίος οικονομολόγος της MUFG στη Νέα Υόρκη. Οπως επισημαίνει ο ίδιος, η οικονομία συρρικνώθηκε δραστικά το πρώτο τρίμηνο όταν η οικονομική δραστηριότητα ανεστάλη για λιγότερο από έναν μήνα στις περισσότερες πολιτείες. Οπως τονίζει, αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση θα είναι πολύ χειρότερη το δεύτερο τρίμηνο, καθώς η χώρα παραμένει σε μεγάλο βαθμό σε καραντίνα. Πράγματι, η συρρίκνωση του πρώτου τριμήνου αντανακλά το πλήγμα που δέχθηκε η αμερικανική οικονομία μόνον τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Μαρτίου, όταν επιβλήθηκε κοινωνική απομόνωση και αναστολή σχεδόν κάθε οικονομικής δραστηριότητας.

Ηταν, όμως, το χρονικό διάστημα στη διάρκεια του οποίου πάνω από 10 εκατ. Αμερικανοί έχασαν την εργασία τους και υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας. Αναπόφευκτο συνεπακόλουθο, η πτώση της ζήτησης για καταναλωτικά προϊόντα και υπηρεσίες. Το αποτέλεσμα ήταν, έτσι, να σημειώσουν τη μεγαλύτερη πτώση από το 1980 και συγκεκριμένα 7,6% οι  καταναλωτικές δαπάνες, που αντιπροσωπεύουν πάνω από τα 2/3 της αμερικανικής οικονομίας. Σημειωτέον ότι, στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του περασμένου έτους, οι καταναλωτικές δαπάνες είχαν σημειώσει αύξηση 1,8%.

Στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου κατεγράφη, άλλωστε, ραγδαία μείωση των επενδύσεων των επιχειρήσεων, γεγονός που συνέτεινε στη συρρίκνωση του ΑΕΠ. Ηταν το τέταρτο συναπτό τρίμηνο που κατεγράφη μείωση των επενδύσεων και σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στον εμπορικό πόλεμο που έχει κηρύξει ο Αμερικανός πρόεδρος κατά κύριο λόγο εναντίον της Κίνας, καθώς και στο φτηνό πετρέλαιο και στα καταιγιστικά προβλήματα της αμερικανικής αεροναυπηγικής βιομηχανίας Boeing. Η διαρκής μείωση των επενδύσεων ήταν, όμως, και ο παράγων που το πρώτο τρίμηνο του έτους υπερκάλυψε κάθε θετικό αντίκτυπο από την αύξηση των δημοσίων δαπανών για τη στήριξη της οικονομίας αλλά και τη μείωση των δαπανών για εισαγωγές, όπως και των δαπανών για τη στέγαση. Διαφορετικά, θα αποτελούσε ενθαρρυντική είδηση η μείωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ αλλά και των αποθεμάτων των αμερικανικών επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή