1,6 δισ. εργαζόμενοι ενδέχεται να χάσουν τη δουλειά τους

1,6 δισ. εργαζόμενοι ενδέχεται να χάσουν τη δουλειά τους

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξαιρετικά ευάλωτη θέση βρίσκεται η παραοικονομία εξαιτίας του κορωνοϊού, καθώς όπως προβλέπει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO), περίπου 1,6 δισ. εργαζόμενοι του κλάδου, ή άλλως σχεδόν το μισό εργατικό δυναμικό του πλανήτη, ενδέχεται να μείνουν χωρίς δουλειά ή να χάσουν σημαντικό μέρος του μισθού τους.

Από τους 3,3 δισ. εργαζομένους που υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο, περίπου 2 δισ. απασχολούνται παράνομα και συνεπώς βρίσκονται στην πιο ευάλωτη εργασιακή ομάδα, την οποία και πρόκειται να σαρώσει ο νέος κορωνοϊός. Ηδη, όσοι εργάζονται κατ’ αυτόν τον τρόπο έχουν υποστεί 60% μείωση στους μισθούς τους, είτε εξαιτίας των αυστηρών περιοριστικών μέτρων είτε επειδή απασχολούνται σε επιχειρήσεις ευάλωτων κλάδων, όπως για παράδειγμα στις λιανικές πωλήσεις ή στη μεταποίηση.

Τα σφοδρά χτυπήματα της πανδημίας συνολικά στην αγορά εργασίας είναι εμφανή από την ταχεία αύξηση της ανεργίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Μόνον στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, οι αιτήσεις για το κρατικό επίδομα ανεργίας ανήλθαν σε 30,3 εκατ. μέσα σε έξι εβδομάδες. Το νούμερο αυτό αντιστοιχεί σε μία απόλυση ανά πέντε εργαζομένους. Μάλιστα, εξαιτίας της πρωτοφανούς αύξησης της ανεργίας στη χώρα, ορισμένα από τα επιμέρους ταμεία των πολιτειών έχουν ήδη εξαντληθεί. Συνεπώς, σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να καταφύγουν άμεσα στο ομοσπονδιακό ταμείο του κράτους, προκειμένου να λάβουν το επίδομα. Αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η καταβολή επιδόματος σε περίπου 10 εκατ. ανέργους.

Πιο αισιόδοξα είναι τα στοιχεία που παρουσιάζονται στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, στον κλάδο της τεχνολογίας και των καταναλωτικών αγαθών. Σύμφωνα με στοιχεία του LinkedIn, οι επιχειρήσεις στους εν λόγω τομείς εξακολουθούν να προσλαμβάνουν εν μέσω της πανδημίας και μάλιστα σε υψηλότερους ρυθμούς σε σχέση με την περίοδο πριν από την επέλασή της. Δεδομένης της αλλαγής στον καθημερινό τρόπο ζωής εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων, παρατηρήθηκε υψηλή ζήτηση για οικονομικούς συμβούλους, για προσωπικό σε εργοστάσια, για γραφίστες, σχεδιαστές κινουμένων σχεδίων, καθώς και για διανομείς. Βέβαια, μεγάλος αριθμός προσλήψεων σημειώθηκε και από παρόχους υγειονομικών υπηρεσιών, καθώς προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στις μεγάλες ανάγκες της εποχής.

Σε κάθε περίπτωση, η παγκόσμια αγορά εργασίας έχει δεχθεί ισχυρά πλήγματα. Ωστόσο, ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία της Κίνας, η οποία προσπαθεί να επανεκκινήσει την οικονομία της. Κατά τη διάρκεια της έξαρσης και κορύφωσης του κορωνοϊού στα μέσα Φεβρουαρίου, οι προσλήψεις στην Κίνα υποχώρησαν κατά 50% σε ετήσια βάση. Ωστόσο, μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, ο αριθμός προσλήψεων ανέκαμψε και συγκεκριμένα στα μέσα Απριλίου βρισκόταν μόλις 3% χαμηλότερα από την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή