Κορωνοϊός – Τουρισμός: Η ιδέα της «φούσκας» μεταξύ ασφαλών χωρών

Κορωνοϊός – Τουρισμός: Η ιδέα της «φούσκας» μεταξύ ασφαλών χωρών

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τρόπος με τον οποίο θα ταξιδεύουμε στο μέλλον αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της μετά πανδημία εποχής. Σίγουρα οι καινοτόμες ιδέες που θα τοποθετηθούν στο τραπέζι θα είναι πολλές. Μία τέτοια είναι και ο σχηματισμός μιας «τουριστικής φούσκας», η δημιουργία ενός «αποστειρωμένου» τουριστικού διαδρόμου, ενδεχόμενο το οποίο μελετούν πολιτικοί και φορείς από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Από τον Μάρτιο οι δύο χώρες έκλεισαν τα σύνορά τους σε όλους, γεγονός που έπληξε δραματικά την τουριστική βιομηχανία τους. Καθώς, όμως, το πρώτο κύμα της πανδημίας αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά από Καμπέρα και Ουέλιγκτον, οι αρμόδιοι μελετούν το ενδεχόμενο ανοίγματος των συνόρων αποκλειστικά και μόνο μεταξύ τους.

Η αλήθεια είναι ότι Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία συνδέονται με στενούς και μακροχρόνιους δεσμούς. Αν και τις δύο χώρες χωρίζουν δύο χιλιάδες χιλιόμετρα θάλασσας, η πολιτισμική τους εγγύτητα είναι τεράστια. Οι πολίτες της Αυστραλίας μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στη Νέα Ζηλανδία και αντιστρόφως. Οι Νεοζηλανδοί αποτελούν το 15% των διεθνών επισκεπτών της Αυστραλίας, ενώ οι Αυστραλοί το 40% της Νέας Ζηλανδίας.

Πώς, όμως, θα λειτουργήσει αυτός ο ταξιδιωτικός διάδρομος Αυστραλίας – Νέας Ζηλανδίας; Ο Κρις Ρόμπερτς, εκπρόσωπος των τουριστικών επιχειρήσεων της Νέας Ζηλανδίας, οραματίζεται ότι στο μέλλον όσοι τουρίστες καταλήγουν στα αεροδρόμια των δύο κρατών θα υποβάλλονται σε διαγνωστικό τεστ για COVID-19 και εφόσον το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, θα επιβιβάζονται στο αεροπλάνο.

Οταν φθάνουν στον προορισμό τους, θα θερμομετρούνται και θα παρέχουν αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το πού και ποιον θα επισκεφθούν, διευκολύνοντας έτσι την πιθανή ιχνηλάτηση των επαφών τους. Βέβαια, για να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά η «τουριστική φούσκα», θα πρέπει να αρθεί η 14ήμερη καραντίνα για όποιον πατάει το πόδι του σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, κάτι που δεν θέλουν να κάνουν υπερβολικά γρήγορα οι αρχές.

Οταν η «τουριστική φούσκα» δοκιμαστεί επιτυχώς, μπορεί να περιληφθούν και άλλα κράτη, όπως η Ταϊβάν και το Χονγκ Κονγκ, επισημαίνει ο Ρόμπερτς, ή νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού ωκεανού. Πολλοί ειδικοί επισημαίνουν ότι η δημιουργία τέτοιων «αποστειρωμένων» τουριστικών διαδρόμων ή φυσαλίδων είναι το μέλλον του τουρισμού σε όλον τον κόσμο.

Η εξέλιξη

«Αν το σχέδιο Αυστραλίας – Νέας Ζηλανδίας πετύχει», επισημαίνει ο Ρόμπερτς, «τότε θα μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλα κράτη. Πιστεύω ότι όλος ο κόσμος ενδιαφέρεται να μάθει την εξέλιξη του πειράματος».

Οπως και να έχει, τα ταξίδια στη μετά COVID-19 εποχή θα είναι δύσκολα. Ενδεικτικά, ο διευθύνων σύμβουλος του αεροδρομίου Χίθροου, Τζον Χόλαντ Κέι, προειδοποίησε ότι η συμμόρφωση με τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης θα δημιουργήσει ουρές ενός χιλιομέτρου από επιβάτες που θα περιμένουν να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο τους, χώρος που πολλά αεροδρόμια δεν διαθέτουν. Ετσι, κάλεσε τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον να βρει εναλλακτικές βιώσιμες λύσεις για τα αεροπορικά ταξίδια μέχρι το καλοκαίρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή